Det betyder att till skillnad från tidigare så kommer även de patienter som är lindrigt sjuka att behandlas.
Relativt ny behandling
Hepatit C är en dödlig virussjukdom som infekterar levern. Den första botande behandlingen mot hepatit C kom först 2014. Sedan dess har det kommit fler nya och effektiva läkemedel som kan bota människor som drabbats av hepatit C.
I Sverige sprids hepatit C vanligtvis via sprutor och injektioner och förekommer särskilt i missbrukskretsar.
Prisbilden förändrats
En av anledningarna till att allt fler nu kan behandlas är de förhandlingar Tand- och läkemedelsverket (TLV) har haft med läkemedelsbolag. Kostnaderna för behandling har också sjunkit avsevärt, en behandling 2014 låg på mellan 600 000 och 1,3 miljoner kronor per patient. Idag kan samma kostnad vara lägre än 100 000 kronor.
Det är mot bakgrund för subventionerna som TLV har beslutat att utöka subventionen till att även omfatta de patienter som är lindrigast sjuka.
—
Fakta Symtom vid hepatit C
Hepatit c delas in i en akut och en kronisk hepatit. Den första infektionen kallas akut hepatit c och om den inte går över efter 6 månader kallas det kronisk hepatit c. Det är inte ovanligt att den som smittats med hepatit c inte märker några symtom alls.
En av tio som smittats kan dock uppleva en eller flera av följande symtom:
- Gulfärgad hud
- Gulfärgade ögonvitor
- Trötthet
- Illamående
Dessa symtom varar ofta i några veckor. För den som drabbas av kronisk hepatit C kan tröttheten hålla i sig, även om detta är ovanligt, och ofta märks inga symtom alls varken vid akut eller kronisk hepatit c. Det innebär att akut hepatit c kan förekomma utan att du noterar det och smittan kan läka ut av sig själv. Ungefär 75 procent av de som drabbas av akut hepatit C någon gång utvecklar kronisk hepatit c.