AIDS är en infektionssjukdom som orsakas av ett virus, hiv (Humant Immunbrist Virus). Även om hiv fortfarande är kronisk sjukdom kan man idag behandla hiv med så lite som en tablett per dag och fokus ligger idag på att patienterna får en så hög livskvalitet som möjligt. Det bästa skyddet mot hiv/AIDS vid sexuella kontakter är att använda kondom.
Livet med hiv i Sverige – ett vanligt liv
I ett pressmeddelande skriver Hiv-Sverige att “alla har vi drama i våra liv, livet har sina upp och ned gångar, sina motgångar och framgångar. Livet med hiv i Sverige, är för många ett vanligt liv, med en ovanlig sjukdom, men hiv behöver inte längre vara ett hinder för någon i livet.”.
Man vill skapa en medvetenhet och påminna om att med dagens effektiva hivmediciner har 95% av de som lever med hiv i Sverige en så pass välfungerande behandling att hiv inte överförs vid sexuella kontakter eller vid graviditet.
Fördomar fortfarande det största problemet
Fördomar har länge varit det största problemet för den som lever med hiv och stigmat och okunskapen hos människor runt omkring kan skapa ett stigma.
Det bekräftas av Hiv-Sverige som skriver att tycker att det är dags att göra upp med fördomarna en gång för alla; “med rätt kunskap behöver vi inte vara rädda av fel anledning”.
World Aids Day
Första december är det World Aids Day. Hiv-Sverige vill förmedla att alla kan uppmärksamma dagen på olika sätt. Du kan visa medvetenheten om hiv genom att exempelvis bära det röda bandet och genom att prata om hiv för att hjälpa till att bryta tystnaden.
“Tillsammans kan vi göra skillnad” avslutar man sin uppmaning på hemsidan där du kan läsa mer om kampanjen som även kommer publiceras på sociala medier.
Hur vet jag om jag har hiv?
Det enda sättet att ta reda på om du har hiv eller inte är att göra ett hivtest vilket alltid är kostnadsfritt. Det är viktigt att du testar sig om du tror att du har utsatt dig för en risk. Att tidigt ta reda på om du har hiv ger möjlighet till bättre vård och behandling och bidrar även till minskad smittspridning. Det är också det enda sättet att bli av med onödig oro och ångest om det är så att du inte är smittad.
Ett hivtest är ett blodprov som tas från en ven i armvecket eller genom ett stick i fingret. De test som används i Sverige är kombinationstester, s.k. combotester, som kan upptäcka både antigen (en del av viruset) och antikroppar (ämnen som kroppens immunförsvar bildar mot viruset). Att påvisa antikroppar är det säkraste sättet att diagnostisera hiv. Antigentestet används enbart för att påvisa en mycket tidig hivinfektion på personer med kliniska symtom på primärinfektion.
- Ett prov som tas i armvecket skickas till ett laboratorium för analys och du får svaret efter ca en vecka.
- Ett prov som tas i fingret, ett s.k. snabbsvarstest, analyseras direkt i testrummet och resultatet får du efter ca 15 minuter.
Ett negativt testresultat betyder att inga antikroppar mot hiv har påvisats och att du inte är smittad av hiv. Detta gäller under förutsättning att tillräckligt lång tid har gått från risktillfället. Test som tas som blodprov rekommenderas tidigast att tas 1-2veckor efter ett tillfälle när du skulle kunna ha fått hiv. Hivtest med snabbsvar kan tidigast tas 4 veckor efter ett risktillfälle.
Ett positivt testresultat betyder att antikroppar mot hiv har upptäckts. Det tyder på att du bär på hiv, men ett konfirmationstest måste tas för att säkerställa en hivdiagnos.
Hivtest ska enligt den svenska smittskyddslagen kunna tas kostnadsfritt och anonymt på vilken vårdcentral, husläkarmottagning eller privatläkarmottagning som helst. Organisationen Noaks Ark rekommenderar dock att du vänder dig till någon av de mottagningar som har störst erfarenhet och kunskap om hivtestning. Detta är i regel infektionsmottagningar och hud/könsmottagningar (kallas ibland för STD-, STI- eller sesammottagningar). Du som är ung kan också vända dig till din lokala ungdomsmottagning.