Barnyogadagen är en ideell satsning för att sprida barnyoga i Sverige och Yogobe är ett företag som erbjuder yoga- och tränings-filmer online.
Sjunde året i rad
Barnyogadagen fyllde sju år i år och organisationen har i samband med Barnyogadagen anordnat yoga-relaterade aktiviteter runtom i landet. Bland annat ger man under själva dagen gratis barnyogaklasser. Det innebär att flera tusen barn i Sverige får prova på yoga i skolan eller förskolan.
Fördelar med barnyoga
- Ökat fokus och koncentrationsförmåga
- Kan motverka stressrelaterade åkommor
- Starkare insida och utsida
- Ökad kroppskontroll
- Ökad rörlighet
- Ökad kroppsmedvetenhet
I yoga får barnen röra på kroppen i alla riktningar, de får träna på stillhet och avslappning och utforska ett inre lugn. Yoga för barn kan vara både lekfullt och stillsamt och kan vara korta stunder som bara tar några minuter eller ett lite längre pass eller en yogasaga.
Onlinevideor för barnyoga
Nytt för i år är att Barnyogadagen tillsammans med Yogobe har tagit fram gratis onlinevideor för just barnyoga. Det är korta yogavideor som passar alla barn mellan 4 och 18 år.
– Genom samarbetet med Yogobe och de videor vi har tagit fram inför Barnyogadagen blir det nu ännu enklare för fler barn att prova på yoga. Vi hoppas att lärare och föräldrar runtom i Sverige använder de här videorna i klassrummet och hemma så att vi kan nå fler barn än tidigare år, säger Filippa Odevall, initiativtagare till Barnyogadagen.
Filmerna kommer att gå att se gratis under hela september på www.yogobe.com/se/barnyogadagen
Fakta “namasté”
Om du har varit på en yogaklass har du säkert stött på gesten namasté, där man sätter ihop handflatorna vid hjärtat, bugar och säger namasté. Det är vanligt att yogaläraren hälsar alla välkomna, börjar eller avslutar klassen så här. Namasté är ett sätt att hälsa som ursprungligen kommer från Indien. ”Namah” är sanskrit och betyder buga, ”as” betyder jag och ”te” betyder du. Så det kan ungefär översättas som: ”Jag bugar för dig”.