Tanken är att skydden först och främst är till för kvinnor i låginkomstländer runt om i världen.
Lågprioriterat med mensskydd
Debatten om kostnaden för mensskydd har pågått länge även i vårt land men i låginkomstländer kan utgiften för mensskyd vara avgörande. Pengarna räcker inte alltid till och kvinnorna i dessa länder kan behöva prioritera mat framför mensskydd. Karin Högberg är forskare i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås. Högskolan är en av två institutioner som varit med och tagit fram det nya mensskyddet, den andra institutionen är Textilhögskolan, även den i Borås.
Tanken på ett bättre och återvinningsbart mensskydd föddes när Karin Högberg tillbringade slutet av sin doktorandtid i Nairobi och i samband med detta intervjuade kvinnor boende i slummen. Till DN säger Karin Högberg att i många låginkomstländer väljer man i bästa fall återanvändbara mensskydd i bomull men inte sällan använder man även tygtrasor eller tidningspapper. Det förekommer även att kvinnor säljer sex för att ha råd med mensskydd.
Riskerar att mögla
Återanvändbara mensskyd i tyg är mer ekonomiskt men kan trots det vara problematiskt att använda för kvinnorna. Mens är ett tabubelagt ämne i många länder och Karin Högberg menar att kvinnor i exempelvis slumkvarteren inte vill hänga ut mensskydd på tork där allmänheten kan se, något som leder till att mensskydden riskerar att mögla.
Många drabbas också av infektioner på grund av brist på hygien, vatten och toaletter. Att använda en så kallad menskopp säger Karin Högberg är svårt då det finns ett motstånd till att föra in något i slidan. Det nya mensskyddet kan ses som en ersättare till menskoppen.
Återanvändbart och snabbtorkande
Det nya mensskyddet är altlså ett samarbete mellan Högskolan i Borås och Textilhögskolan. Forskarna har haft som mål att ta fram ett mensskydd som är lätt att tvätta, torka och som helst går att koka.
En annan utmaning är att när man kramar ur mensskyddet ska det i princip vara torrt, det säger testledaren Lena Berglin, docent i textilteknologi till DN.se
Kan förändra livet för miljontals kvinnor
Man har nu tagit fram ett material som man till hösten planerar att göra en studie på för att gå vidare med produktutvecklingen av det nya mensskyddet.
Nu hoppas såväl Karin Högberg som Lena Berglin att arbetet ska mynna ut i en produkt som kan förändra vardagen för miljontals kvinnor.