Forskare hos American Heart Association, en organsation som främjar hjärthälsa, uppdaterar sina riktlinjer och avråder från att använda kokosolja i matlagning. Beslutet baseras på en genomgång av studier kring kokosolja, det rapporterar CBS News.
Populärt och kontroversiellt stekfett
Kokosolja har de senaste åren ökat i popularitet och för många blivit ett naturligt alternativ vid matlagning. Det marknadsförs vanligtvis som ett hälsosamt alternativ till bland annat mer traditionella stekfett, något som nu ifrågasätts. I en undersökning som New York Times genomförde visade det sig att 72 procent av amerikanerna tror att kokosolja är nyttigt. När samma fråga ställdes till dietister var andelen som såg kokosfett som nyttigt 37 procent.
Nu har alltså American Heart Association i en ny rapport valt att uppdatera sina rekommendationer då man anser att nya studier visar att kokosolja inte är så nyttigt som man tidigare trott.
Ingen skillnad på kokosolja och vanligt smör
American Heart Association menar att det inte är någon skillnad på kokosolja och vanligt smör då kokosolja, enligt AHA, består till 80 procent av mättat fett. Jämfört med smör, som består av 60 procent mättat fett, innehåller alltså kokosolja mer mättat fett.
Ingrid Larsson är näringsfysiolog på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och i en kommentar till de nya riktlinjerna hos AHA säger hon till Göteborgsposten att kokosolja har en blodfettsökande effekt. Detta då kokosolja innehåller nästan uteslutande mättade fettsyror. Ingrid Larsson håller även med om att kokosolja inte är så nyttigt som förespråkats.
Rekommenderar jordnötsolja
Debatten kring olika fetter och dess påverkan på vår kropp är långt ifrån ensidig, förespråkare för båda sidor har de senaste åren presenterat en rad olika forskningsresultat kring fetter. När AHA nu beslutar sig för att gå ut med nyra riktlinjer i frågan om kokosolja uppmanar man den som vill minska risken för hjärt- kärlsjukdomar att använda sig av vegetabiliska oljor. Vegetabiliska oljor kan vara raps, jordnötter eller soja men även olivolja och avokado.
Debatten kring kokosolja och fetter lär inte avta med de nya forskningsrönen och det återstår nu att se om även svenska forskare kommer att titta närmare på riktlinjer kring fett och kost.