Det är det kommunala bostadsbolaget Mimer i Västerås som under ett års tid testar projektet på sina anställda.
Väljer från lista över godkända aktiviteter
De anställda har en lista med godkända aktiviteter, alla pulshöjande, som de kan utgå och välja ifrån. Det finns också möjlighet att själv lämna in förslag på aktiviteter som kan komma att rymmas inom projektet.
Varje gång de anställda motionerat på fritiden rapporterar de in det via en träningsdagbok. Av den tid de lägger ned på motion får de ”tillbaka” 20 procent av tiden som betalas ut som extra semester. Utnyttjar man denna möjlighet till max så kan man under ett år samla ihop så mycket som till en hel extra semestervecka.
Vill hjälpa de anställda att få tid till motion
Projektet kommer att testat under ett år och sedan utvärderas, men enligt Wivecka Ljungh, HR- och kvalitetschef hos Mimer, tror hela ledningsgruppen på den här idén.
Wivecka Ljungh hoppas att stressen och sjukfrånvaron ska sjunka men också att projektet kan hjälpa de anställda att få tid till motion, samt att locka de som inte brukar röra på sig att börja göra det.
Projektet uppskattas bland de anställda
Initiativet med att belöna de som motionerna på fritiden är också väl uppskattat bland de anställda, som anser att det blir lättare att prioritera sig själv och den egna hälsan.
Bara under den första månaden har drygt hälften av Mimers anställda rapporterat in sina aktiviteter. Tillsammans har de tjänat ihop ungefär 120 timmars semester – och mer lär det bli.