Ange ditt sökord

Åk- och sjösjuka kan uppstå hos både barn som vuxna, även om det tenderar att förekomma mer när vi är yngre.  Foto: Shutterstock

Åk- och sjösjuka kan uppstå hos både barn som vuxna, även om det tenderar att förekomma mer när vi är yngre. Foto: Shutterstock

Så undviker du åk- och sjösjuka – tips och råd!

Att vara åk- eller sjösjuk är ingenting ovanligt. Det förekommer oftare i yngre åldrar men kan även följa med oss upp när vi blir äldre – då kan det vara skönt att veta att det går att både lindra och slippa besvären.

Annons:

Hur mycket besvär du upplever varierar, vissa mår jättedåligt av att vara åk- eller sjösjuka medan andra bara känner av lättare besvär. 

Därför blir vi åk- och sjösjuka

Att hålla balansen låter enkelt men det är en komplex funktion som kräver samverkan av flera olika funktioner i vår hjärna. Till sin hjälp behöver vår hjärna använda sig av balansorganen, kroppen och synen. Svårigheter med någon av dessa funktioner leder även till att vi kan uppleva problem med balansen som sådan.

Balansen skapas när hjärnan lägger ihop tidigare minnesbilder tillsammans med befintliga och då ger något man skulle kunna kalla referensram för att få kroppen att vara stadig och stabil. Om något av dessa intryck av någon anledning, till exempel genom kurviga vägar eller sjögång, påverkas så kan åk- och sjösjuka uppstå. Minnesbilden av balansen kan helt enkelt inte jämföra med referensbilden och då kan din kropp reagera negativt. Det går att vänja sig vid åk- och sjösjuka, något många som varit till sjöss kan vittna om. Efter ett par dagar har hjärnan vant sig vid sjögången, detsamma vittnar många om när de har åkt tåg som gungar (till exempel svenska X2000). När man kliver av kan det däremot uppstå en känsla av att det fortfarande gungar, något som vanligtvis släpper inom några timmar.

Symtom vid åk- och sjösjuka

Åk- och sjösjuka kan uppstå hos både barn som vuxna, även om det tenderar att förekomma mer när vi är yngre. Vilka symtom du upplever vid åk- och sjösjuka kan variera men det finns några vanliga symtom:

  • Gäspningar
  • Koncentrationssvårigheter
  • Trötthet
  • Kallsvettig
  • Luktkänslighet
  • Obehagskänsla i magen
  • Illamående
  • Kräkningar

De två sistnämnda uppstår vanligtvis när åksjukan satt igång. Man har studerat varför vi till exempel kräks vid åk- och sjösjuka och även om man inte har hittat någon specifik orsak tror man att en av anledningarna kan vara att hjärnan, när intrycken inte stämmer, helt enkelt blir stressad. Det leder till att kräkcentrum, som ligger nära balanssinnet, triggas och vi mår illa och kräks.

Förebyggande behandling

Det finns olika sätt att förebygga åk- och sjösjuka. Dels saker som du kan göra själv, som äta rätt innan och vara utvilad, och dels receptfria och receptbelagda behandlingsalternativ. Behandlingsalternativen kan bland annat hjälpa till att göra dig mindre känslig för rörelseförändring och på så vis förebygga illamående till exempel. Om du vill förebygga åk- eller sjösjuka:

  • Var utvilad innan resan
  • Åk i rätt färdriktning om möjligt
  • Ät rätt – ät gärna en kolhydratrik måltid i god tid innan
  • Undvik alkohol eller vätskedrivande drycker (kaffe, te med mera)
  • Försök att inte oroa dig – det kan leda till onödig stress och trigga illamåendet
  • Undvik att läsa eller spela spel under resan då det blir ytterligare intryck för hjärnan att hantera

Det finns olika typer av förebyggande behandling, både receptfria och receptbelagda, i form av tabletter och plåster. Tänk på att tabletterna ofta ska intas i god tid innan det är dags att ge sig av så prata gärna med apoteket, vårdcentral eller läkare för att få råd om vilken förebyggande behandling som passar dig bäst . Det kan vara bra att vara medveten om att tabletter mot åksjuka kan orsaka att du känner dig trött och slö. 

Behandling vid åksjuka

Om du har blivit illamående och börjat kräkas är det ofta svårt att göra någonting åt situationen annat än att ”hålla ut”. Se bara upp så att du inte, på grund av kräkningarna, blir uttorkad. Det kan vara bra att undvika vissa saker som starka lukter då det kan påverka illamåendet. I den mån det går, försök placera dig någonstans där det gungar mindre, att blunda (för att slippa alla intryck) eller sova är också att rekommendera.

Känner du redan av åk- och sjösjuka och symtomen är igång ska du välja receptfria läkemedel som specifikt hjälper även när symtomen börjat visa sig. Eftersom en del av symtomen är illamående och kräkningar finns det risk att du i samband med kräkningar även får upp tabletterna.  Det allra bästa är att om möjligt fokusera på förebyggande åtgärder för överhuvudtaget i största möjliga mån undvika att bli just åk- eller sjösjuk. Blir du eller någon anhörig ofta eller väldigt åk- eller sjösjuk bör du ta kontakt med vården för att utreda vidare vad orsaken kan vara. 

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: