Ange ditt sökord

Skolhälsovården, primärvården och företagshälsovården måste bli bättre på att rutinmässigt mäta blodtryck och erbjuda urinprov. Foto: Shutterstock

Skolhälsovården, primärvården och företagshälsovården måste bli bättre på att rutinmässigt mäta blodtryck och erbjuda urinprov. Foto: Shutterstock

Världsnjurdagen: Mäta blodtryck oftare kan upptäcka njursjukdomar i tid

Njursjukdomar kommer smygande och ofta upptäcks inte nedsatt njurfunktion förrän det är för sent att göra något åt. På Världsnjurdagen slår Njurförbundet därför ett slag för tidig upptäckt.

Annons:

Världsnjurdagen 9 mars är en dag då våra fantastiska njurar uppmärksammas över hela världen. Huvudsyftet med Världsnjurdagen (World Kidney Day) är att uppmärksamma omvärlden på njurarnas funktioner, att njursvikt är vanligt och allvarligt men också att njursvikt går att behandla om upptäckten sker i tid.

Var tionde invånare

Nedsatt njurfunktion är ett dolt folkhälsoproblem. Var tionde invånare i Sverige uppskattas ha njurproblem men många vet inte om det. 

Därför går Njurförbundet ut på Världsnjurdagen och informerar och uppmanar människor att hålla koll på sitt blodtryck. Det är lätt att upptäckta njurproblem genom att blodtrycket är något förhöjt eller att ett urinprov visar spår av äggvita.

Enkla hälsotester

Undersökningar som Njurförbundet har gjort bekräftar att många aldrig någonsin lämnat ett urinprov i samband med hälsoundersökningar. Det är också oroväckande sällsynt att blodtryck kontrolleras.

Det vill Njurförbundet ändra på då man anser att enkla hälsotester som dessa kan tidigt ge indikationer på njursjukdom, diabetes eller en infektion i urinvägarna.

Blodtryckskontroller bör införas i skolhälsovården

Njurförbundet har länge drivit frågan att regelbundna urinprov och blodtryckskontroller bör införas i skolhälsovården. Också primärvården och företagshälsovården måste bli bättre på att rutinmässigt mäta blodtryck och erbjuda urinprov. Håkan Hedman är ordförande i Njurförbundet och säger i en kommentar att man vill se att även den som besöker vårdcentralen för en stukad tumme borde få blodtrycket kontrollerat och lämna urinprov. 

Från Njurförbundets sida konstaterar man att som det ser ut idag riskerar man att missa många, både barn och vuxna med högt blodtryck, nedsatt njurfunktion och till och med grav njursvikt vilket skapar onödigt lidande. Tidig upptäckt kan vara avgörande för behandlingsmöjligheterna, säger Håkan Hedman.

Fokus på njursjukdomar runt om i landet

Under dagen sker arrangemang med fokus på njursjukdomar runt om i landet, bland annat på sjukhus och i flera av Njurförbundets 14 regionföreningar.

Här är ett några av de aktiviteter som pågår under dagen:

  • Västernorrland Samarbete med njurmottagningen på Sundsvalls sjukhus. Företrädare för föreningen och personal står i stora entrén på sjukhuset och ger information.
  • Värmland Står tillsammans med njurkliniken vid Centralsjukhuset i Karlstad, där man kan mäta blodtrycket och lämna urinprov.
  • Sörmland Står i foajén tillsammans med personalen på Mälarsjukhuset och informerar.
  • Sydsverige Står på Ica Maxi i både Malmö och Kristianstad och delar ut information, mäter blodtryck i samarbete med sjukvårdspersonal och visar en dialysmaskin.
  • Föreläsning “Hälsosam livsstil för friskare njurar”, Lunds universitetssjukhus, aulan, Blocket kl 17-30-20.30
  • Västsverige I samarbete med njurmedicin vid Sahlgrenska står Njurförbundet i Nordstan i Göteborg och mäter blodtryck och ger information om tidig upptäckt.

Fakta njurarna

  • Njurarna är cirka 12 cm på längden och ligger i vävnaden bakom bukhålan, på var sin sida av ryggraden.
  • Njurarna är det organ i kroppen som kräver mest blod. Trots att de är ganska små i jämförelse med resten av kroppen går cirka 20-25 procent av allt blod som hjärtat pumpar ut till njurarna. Det innebär att det rinner cirka 700 liter blod genom varje njure under ett dygn.
  • Njurarna ansvarar för kroppens inre miljö.
  • I varje njure finns cirka en miljon enheter som består av två delar.

Alla personer kan drabbas av njursjukdom men det går att minska risken att bli sjuk. För de njursjukdomar som orsakas av inflammation i njurarna och av ärftliga faktorer kan risken att insjukna inte påverkas genom sunda levnadsvanor. Men cirka 20-30 procent av patienterna med svår njursvikt hade kunna undvika sjukdomen genom sundare levnadsvanor.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: