Bland annat har elevernas snittbetyg höjts, skolkningen har minskat och sammanhållningen i klassen har förbättrats.
Fler gympatimmar uppskattas bland eleverna
Det är klass 9 E som sedan förra höstterminen har agerat testklass och fått extra idrottstimmar på schemat.
Mikael Lindström, lärare i idrott och hälsa på Norrstrandsskolan, säger i en kommentar till SVT Nyheter att de vill att hälsa ska vara jämlik. Genom att ha mer gympa i skolan får alla möjlighet att komma igång.
Initiativet verka även uppskattas av eleverna som beskriver det som både roligt och att sammanhållningen i klassen blir bättre i och med olika lekar och övningar som stärker de som grupp.
Vill bli bäst på gympa i Europa
I snitt har svenska skolelever 56 timmar idrott per läsår, det vill säga mellan en och två lektioner i veckan. Det är förhållandevis lite jämfört med andra europeiska länder; i Frankrike har man till exempel dubbelt så mycket idrott. På Norrstrandsskolan vill man ändra på det och ge sina elever mest gympa i hela Europa.
I pilotprojektet är det bara klass 9 E som deltar, men tanken om några år är att alla elever på skolan ska ha pulshöjande gympa varje dag. Detta fördelat på två pass i veckan á 50 minuter och tre pass á 30 minuter, totalt 113 timmar per läsår. Redan till hösten kommer alla sjundeklasselever på skolan få gympa som ett dagligt inslag på schemat.
Elevernas betyg har förbättrats
För att ge mer tid till gympa kommer man att ta tid från skolans val samt andra ämnen, men ska man tolka resultaten från pilotprojektet så behöver inte det vara något negativt. I klass 9 E har nämligen betygssnittet höjts sedan de införde gympa fem dagar i veckan.
De ansvariga för projektet kan även konstatera att elevernas hälsa är generellt bättre nu. Uppföljande samtal med vårdnadshavare uppger att eleverna är fysiskt tröttare, hungrigare och sover bättre. Även undervisande lärare i andra skolämnen påtalar en skillnad i studiero och motivation hos eleverna, deras arbete är mer fokuserat och effektivt nu.