Det visar en amerikansk studie som i sin tur baseras på fyra olika så kallade långtidsstudier där människor under en längre tid har följts av forskare.
Drabbades tidigare av hjärtsvikt
När forskarna gick igenom de fyra studierna utgick de från personer som var 45 år. Vad man kunde se var att de personer som var överviktiga, hade diabetes eller led av högt blodtryck, det vill säga hade riskfaktorer, i genomsnitt drabbades av hjärtsvikt redan tjugo år senare, vid 65 års ålder. För den som led av alla tre riskfaktorer låg risken för hjärtsvikt på 70 procent i jämförelse med andra grupper i studien.
Hos personer som inte hade någon av riskfaktorerna förekom hjärtsvikt vanligtvis först vid 80 års ålder, alltså hela 15 år senare jämfört med de som hade riskfaktorer.
Smygande skador
Övervikt, diabetes och högt blodtryck orsakar gradvisa skador på hjärtat, som inte nödvändigtvis behöver vara särskilt stora. Däremot leder det till att riskfaktorerna ökar och skadorna kommer smygande med åren och man kan märka detta först senare när patienten redan utvecklat hjärtsvikt. Det säger Lars Lund, hjärtläkare vid Karolinska universitetssjukhuset, till Sveriges television.
Lars Lund menar att det därför är viktigt att vara medveten om att den här typen av riskfaktorer, som många gånger kopplas till livsstil, kan påverka risken för hjärtsvikt längre fram. Därför är det bland annat viktigt att i god tid behandla bland annat högt blodtryck konstaterar Lars Lund.