Enligt Livsmedelsverket är det 30-50 procent av företagen som säljer kosttillskott på nätet som inte har registrerat sig för att få sälja livsmedel. Det innebär att produkterna i praktiken kan innehålla vad som helst.
1 av 5 kosttillskott köps på nätet
Uppskattningsvis köps ungefär vart femte kosttillskott över internet.
I kontroller som gjorts de senaste åren har Livsmedelsverket hittat flera farliga ämnen i produkter som säljs på olika sajter. Några exempel är kosttillskott för kroppsbyggare som innehåller höga halter av förbjudna substanser samt växtbaserade kosttillskott från Asien med höga halter bly och kvicksilver.
Risker med okontrollerade produkter
Jan Sjögren, chef för Supportavdelningen på Livsmedelsverket, säger att bekymret med livsmedelsförsäljare som driver sin verksamhet över nätet är att de får lättare att gömma sig från kontrollmyndigheterna. Eftersom deras produkter inte kontrolleras kan det i värsta fall innebära att produkterna som säljs inte är säkra, och det är konsumenten som blir lidande.
Syftet med livsmedelskontrollerna är bland annat att spåra varifrån ett livsmedel kommer, vem som tillverkat det och vem som sålt det vidare. Produkter som säljs av oseriösa internetföretag saknar ofta dessa uppgifter. Produkterna kan även vara felmärkta, vilket gör att de som äter kosttillskotten kan få i sig oönskade ämnen som inte finns med i märkningen.
Livsmedelsverkets förslag på åtgärder
Företagen som säljer kosttillskott är egentligen skyldiga att registrera sig för livsmedelskontroll, men internetförsäljningen är svår att övervaka. Eftersom det sker över nationsgränserna krävs ett utvecklat och nära samarbete med myndigheter i andra länder, menar Jan Sjögren.
Livsmedelsverket har därför, på uppdrag av regeringen, utrett vad som kan göras åt oseriös näthandel med framförallt kosttillskott. Deras förslag är att tillsätta en nationell specialgrupp som ska effektivisera kontrollen av internethandel. Gruppen ska kunna spåra upp och agera mot oregistrerade och anonyma företag som vänder sig till svenska konsumenter.