Ange ditt sökord

Faktorer som kan påverka aptiten är bland annat läkemedel, sjukdomar och försämrad smakförmåga.  Foto: Shutterstock

Faktorer som kan påverka aptiten är bland annat läkemedel, sjukdomar och försämrad smakförmåga. Foto: Shutterstock

Många äldre riskerar undernäring

Problem med aptiten är ett ökande problem bland äldre som fortfarande bor hemma. Många äter så dåligt att de riskerar undernäring.

Annons:

Faktorer som kan påverka aptiten är bland annat läkemedel, sjukdomar och försämrad smakförmåga.

Komplexa näringsbehov

Äldre som bor hemma och har hemtjänst är de som främst drabbas av undernäring. De har ofta komplexa näringsbehov på grund av deras sjukdomar och mediciner. Eftersom de inte alltid själva ansvarar för sina måltider är de väldigt beroende av hemtjänstpersonalen. Men Yngve Gustafson, professor vid Umeå universitet, menar att det tyvärr finns en kompetens- och kunskapsbrist hos hemtjänstpersonalen. De har sällan rätt utbildning eller tillräckligt med tid för att se till att maten blir uppäten.

Yngve Gustafson har följt utvecklingen under lång tid och han poängterar att inte ens hälften av kommunerna har tillgång till en dietist. Det menar han är en av anledningarna till att undernäring bland äldre är ett problem som ökar.

Kan få allvarliga konsekvenser

Det finns stora individuella skillnader bland de äldre vad gäller deras behov. De kan till exempel ha sjukdomar som kräver en anpassad kost, läkemedel som påverkar aptiten eller andra begränsningar som försvårar näringsintaget och gör att de inte vill äta.

Den ofrivilliga viktnedgången som följer av att inte äta ordentligt kan leda till en rad allvarliga konsekvenser. Bland annat försämras immunförsvaret och man blir mer infektionskänslig, tappar muskler, vilket ökar risken för fallolyckor, och man kan drabbas av depression.

Sprid gärna måltiderna över dagen

Yngve Gustafson säger även att om deras siffror från Västbotten stämmer för hela landet så är det 13 procent av alla över 80 år som lider av så allvarlig undernäring att dem riskerar att svälta ihjäl.

Ett sätt att få de äldre att äta mer är genom att sprida måltiderna över dagen, råder Yngve Gustafsson. Det kan vara särskilt bra vid sjukdomar och läkemedel som ger sämre förmåga att tillgodose sig mat på kort tid. Man får också anpassa måltiderna efter individens vardag, vaknar de tidigt så bör de få en tidig frukost och ibland så kanske en sen kvällsfika kan vara på sin plats. Man får kompensera så att näringsbehovet uppnås.

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: