Det är Sveriges radio som rapporterar om den tyska metoden som visat sig framgångsrik.
Anses vara bra för folkhälsan
I Tyskland anser man att psykoterapi är bra för folkhälsan och i arbetet med att tackla sjukfrånvaron erbjuds därför alla tyskar gratis psykoterapi.
Psykoterapin kan pågå i upp till tre år och anses inte bara bra för folkhälsan utan även vara lönsamt för samhället.
Effekten sitter i
Det man har sett i Tyskland är att hos personer som har gått i terapi under en längre tid blir sjukfrånvaron lägre. Effekten av terapin verkar dessutom hålla i sig många år efter att behandlingen avslutats.
Stephan Hau är professor i klinisk psykologi vid Stockholms universitet och insatt i det tyska systemet. Han säger till Sveriges radio att det leder till att man i Tyskland gör stora besparingar i mindre sjukskrivningar samt att det leder till mindre läkemedelsförbrukning och färre läkarbesök. Där anses det vara väl investerade pengar att låta invånarna gå i psykoterapi.
Erbjuds i Region Skåne
I Sverige finns något som kallas rehan-garantin. Det innebär att du som lider av psykisk ohälsa kan erbjudas kognitiv beteendeterapi, KBT. Det har dock visat sig i studier att garantin inte har varit kostnadseffektiv eller lett till lägre sjukfrånvaro men det kan bland annat bero på att i Tyskland pågår terapierna längre och patienten kan välja mellan flera olika terapiformer.
Undantaget i Svergei är Region Skåne som erbjuder längre behandlingar, 25 sessioner, av olika etablerade psykoterapier. I Skåne pågår nu en utvärdering av arbetssättet för att se om det även där leder till upplevd bättre hälsa och mindre sjukfrånvaro. Man följer även vilka specifika terapeuter som lyckas bättre än andra.