Det visar en undersökning från försäkringsbolaget If.
Förhöjd risk för bakteriespridning
När man befinner sig i ett annat land är också miljön annorlunda och i vissa miljöer råder en förhöjd risk för spridning av bakterier. Detta medför också att man utsätts för nya baciller i en större utsträckning.
För att skydda sig mot bakterierna brukar många vara flitiga på att sprita händerna när de är utomlands. Handsprit är desinficerande och har effekt mot bakterier. Det kommer väl till hans i länder som Indien eller Egypten, där det förekommer bakteriella infektioner som salmonella, som man får på händerna och sedan stoppar i munnen, ofta via maten.
Över häften spritar händerna varje dag
Av de tillfrågade i If’s webbaserade undersökning svarar 47 procent att de aldrig brukar tvätta händerna med handsprit när de är utomland, vilket ändå betyder att strax över hälften spritar händerna minst en gång om dagen.
Bland de som spritar händerna är det vanligast att göra det 1-2 gånger per dag, vilket nästan var tredje person gör. Sedan finns det även några få som använder handsprit så ofta som uppemot 20 gånger per dag.
Tar med oss vanan när vi reser utomlands
Att många är rädda för att drabbas av magsjuka och andra sjukdomar på semestern bidrar säkert till extra noggrannhet med renligheten. I Sverige är vi också väldigt vana vid att sprita händerna då handsprit brukar finnas på de flesta arbetsplatser, offentliga toaletter, gym med mera. Det gör att vi tar med oss den vanan även när vi reser utomlands, vilket ju är en bra sak.
Handsprit är också praktiskt att ha med sig när man är på resande fot, utomlands såväl som hemma i Sverige, när man inte har tillgång till vatten och tvål. Man ska dock komma ihåg att handsprit bara är ett komplement till handtvättning, det kan inte ersätta det.