De flesta hem har en doft som möter dig när du för första gången sätter din fot innanför dörren och hos Gladys del Pilar luktar det mysigt, hemtrevligt och ombonat. Jag är hemma hos Melodifestivalvinnaren och artisten Gladys del Pilar för att prata musik, livet och varför det är så viktigt att våga göra fel.
Ett hem där musikens tår i centrum
Vi slår oss ner vid ett stort vitt bord med varsin väldoftande kopp kaffe. Solen strålar in genom de många fönstren i det kombinerade vardagsrummet, matsalen och den lilla musikstudion med utsikt mot den grönskande bakgården. Det är tydligt att i det här hemmet bor en person där musiken står i centrum. Jag tar en klunk kaffe medan Gladys börjar berätta.
Uppväxten var ingen dans på rosor, i alla fall inte de första sju åren. Gladys och tvillingsystern Ann föddes i Ecuador och växte upp på olika katolska barnhem. En tillvaro som var både hård och strikt med lite utrymme för värme och kärlek. Via goda människors försyn och en adoptionsagentur kom så Gladys och Ann till Sverige, närmare bestämt Örebro och sin mamma. En mamma som med en gång såg att musiken rann i döttrarnas ådror och såg till att systrarna fick gå i den kommunala musikskolan.
– Vi sjöng och sjöng och sjöng, vi var nog aldrig tysta. Alla visste vilka vi var och vi älskade att sjunga. En av de viktigaste låtarna för mig var El condor pasa och vi inte bara sjöng utan skapade en komplett koreografi till den låten, minns Gladys med ett leende på läpparna.
Musikintresset utvecklades med åren och tvillingsystrarna engagerade sig så mycket i musik som de bara kunde på hemorten – men det där skivkontraktet uteblev. Gladys, som vid den här tiden var delägare i en studio, skickade demokassetter till skivbolag över hela landet men ingen nappade.
“Min första riktiga framgång”
En dag fick hon förfrågan att lägga musik på en instrumental låt. Låten var en danslåt inom genren house och texten var av det enklare och kanske mindre djupa slaget. Men det skulle visa sig vara ett lyckat drag, låten var helt rätt i tiden och ett skivbolag i Stockholm nappade och där stod Gladys med ett skivkontrakt.
– Det blev en hit och var min första riktiga framgång. Medan min syster stannade kvar i Örebro och bildade familj packade jag väskorna och gav mig av mot Stockholm.
Gladys karaktäristiska, varma och fylliga röst är behaglig att lyssna på. Hon berättar sakta och metodiskt med inlevelse om hur hon stod i Stockholm och ville att alla skulle slänga sig över henne – där stod ju hon med sin röst och viljan att sjunga.
Men musikbranschen var liten och armbågarna vassa och för en ung tjej från Örebro som ville att musik skulle handla om gemenskap och inte bara vara självcentrerad blev tillvaron till en början tuff. Uttrycket ”skam den som ger sig” passar väl in här. Gladys arbetade oförtrutet på och under 1990-talet började hennes karriär ta den form som den har än idag, en blandning mellan medverkande i musikaler och shower, kyrkoturnéer och gospel. Under tidigare delen av 90-talet medverkade Gladys även i Melodifestivalen och hamnade på andra plats med Det vackraste jag vet.
Det stora genombrottet som förändrade allt
Nästan ett decennium efter Det vackraste jag vet kom så det stora genombrottet. Ett genombrott som öppnade dörrar och än idag ger eko i Gladys karriär och även utvecklade henne på ett personligt plan. Platsen är Globen, tävlingen är Melodifestivalen och vinnarna är Gladys, Blossom Tainton och Kayo Shekoni som tillsammans bildat gruppen Afro-Dite. För första och hittills enda gången får vinnaren, eller snarare vinnarna, på publikens begäran sjunga sitt bidrag inte bara en utan tre gånger efter att kamerorna har släckts. Låten Never let it go tar Sverige med storm och uppträdandet skapade termen ”nakenchock” i kvällspressen.
Medan världen tycks ligga för fötterna upptäcker Gladys plötsligt att hon inte längre har kontroll över sin egen tid. Andra kontrollerar tiden och gruppen ska samtidigt som man umgås intensivt hantera tre olika personligheter och viljor. Till slut tar det stopp och gruppen tar en tillfällig paus. Man går i gruppterapi och försöker förstå varandras olikheter och styrkor.
Hitta tillbaka till det som är viktigt
Under tiden lär sig Gladys mer om sig själv och börjar ta ett steg tillbaka för att hitta tillbaka till det som är viktigt.
– Jag skulle aldrig vilja ha det ogjort, 2002 är vårt år och det kan ingen ta ifrån oss. Att vara vinnare av Melodifestivalen öppnar än idag dörrar som kanske tidigare hade varit stängda. Vad jag kan önska ibland är att vi hade varit de personer vi är idag, då. För då hade ingenting kunnat stoppa oss, säger hon inte utan stolthet i rösten.
Efter åren kring Melodifestivalen började Gladys att sakta bygga upp en tillvaro utanför den direkta hetluften med fokus på den egna utvecklingen, musiken och publiken. Hon ger tydligt ett intryck av en person som istället för att ångra en massa saker tagit lärdom på vägen.
– Jag har gjort många fel genom åren och på vägen har jag lärt mig mycket. Men man måste tillåta sig göra fel, av fel kan man lära sig. Det är viktigt att kunna göra fel.
Lever med diabetes typ-2
Den röda tråden genom hela Gladys liv har varit musiken. Som hon själv uttrycker det så är musiken något som hon alltid kommer att arbeta med, i någon form. Idag har Gladys börjat utforska ett helt nytt område nämligen att skriva låtar för andra och i förlängningen även lära sig producera musik. I ett sammanhang befann Gladys sig tillsammans med en grupp andra, yngre, låtskrivare.
På frågan om hon känner sig gammal svarar hon direkt nej men plötsligt stannar hon upp.
– Jag har diabetes typ-2. Det var ett par år sedan jag fick diagnosen och först nu har jag börjat komma till insikt. En del av den insikten är att jag inte längre är ung, att min kropp inte längre är ung. Jag behöver börja ta hand om mig och min kropp på ett sätt jag inte har behövt tänka på innan. Träning och mat har helt plötsligt blivit viktigt på ett helt annat plan. På det sättet tänker jag på ålder men även om jag fyller jämnt om ett par år ska jag ju först fylla år några gånger innan får vi väl hoppas, skrattar Gladys.
Motown featuring Afro-Dite står på schemat
Solen, som tillfälligt har varit bakom molnen, kommer fram igen och Gladys spanar ut genom fönstret. Lite uppgivet konstaterar hon att det är dags för mer pollen. Som pollenallergiker har hon i år varit förutseende och börjat medicinera i god tid. Det är fortfarande besvärande, om än mindre, och som artist är hon mån om att vårda det viktigaste hon har – rösten.
– Det finns en anledning till att vissa artister kan hålla ut längre, de vårdar sin röst. Jag tänker idag på att inte gå på skrikiga fester kvällen innan ett uppträdande och att vårda rösten. Bara som en sån sak som att sluta feströka kan vara avgörande, plötsligt fick jag ett bättre röstregister, säger Gladys.
Det hemtrevliga huset i villaförorten har stora öppna ytor och det är som gjort för att hålla igång ett socialt liv och för att ha fester, något som Gladys älskar. Som artist har hon ett ständigt hektiskt schema och just tidigare i år var första gången på länge som hon hade en längre, sammanhållen, ledighet. Framöver är det dock fullt i kalendern igen. Med Afro-Dite kommer Gladys till hösten att göra en krogshow Motown featuring Afro-Dite. Samtidigt arbetar hon med körer, uppträder med gospel och kyrkoturnéer och med sin hyllningskavalkad till idolen Tina Turner.
Stor kärlek till musiken
Vi pratar om att musikvärlden kan vara tuff och att många unga artister idag har svårt att ta sig fram. Bristen på det personliga soundet och rädslan för att stöta sig med viktiga personer håller tillbaka kreativiteten. Gladys har många och intressanta åsikter men är aldrig dömande eller bakåtsträvande – snarare analytisk och med en varm och stor kärlek till musik. Själv kom hon på ganska sent i karriären på att förvalta och förädla det egna varumärket och kan idag stoltsera med en trogen publik och en inkomst som gör att hon kan leva på musiken.
En del i att Gladys idag har lyckats handlar mycket om att hon har en ständig drivkraft framåt men aldrig med vassa armbågar. Alltid med försorg till andra och att alla ska med. Och såklart med en unik sångröst, en röst som både är personlig och nyanserad. Det personliga i rösten tar sig särskilt uttryck i mycket av den gospelmusik som Gladys har sjungit genom åren.
Ett budskap som lever kvar
Gladys tar sitt arbete som artist på allvar och det märks. Hon minns särskilt en händelse för några år sedan precis innan en kyrkokonsert. Ett budskap som än idag finns kvar i bakhuvudet.
– “När du går ut på scenen, då kan det vara på liv och död. Det kan finnas någon som har kommit till konserten och som av olika anledningar inte vill eller orkar leva. Ditt framträdande, det du gör som artist, kan få den personen att vilja och orka leva”, det sa en konsertansvarig till mig en gång och det är ord som än idag betyder mycket för hur jag ser på mig som artist. Jag har ett ansvar att leverera när jag står där framför publiken, säger Gladys.
Det råder ingen tvekan om att Gladys del Pilar är artist ut i fingerspetsarna. Under den dryga timme vi sitter ner delar hon gärna med sig och det finns en värme som strålar ut från henne som person och som får den som är i samma rum att känna sig sedd. Det är lätt att förstå varför hon har blivit något av en publikfavorit hos många.
Fakta Gladys del Pilar
- Namn: Eva Gladys del Pilar Werner
- Familj: Man och två barn
- Bor: Söder om Stockholm
- Aktuell med: Showen Motown featuring Afro-Dite