Den tolkningen gör forskarna bakom den första randomiserade studien på området.
Fick äta blåbärspulver
I studien ingick 50 patienter som fått ballongvidgande behandling för akut hjärtinfarkt. Genom utlottning fick hälften av patienterna äta tre dagliga doser av blåbärspulver (40 gram/dag) medan övriga personer utgjorde en så kallad kontrollgrupp att jämföra mot.
Dosen av blåbärspulver motsarar nästan ett halvt kilo färska blåbär om dagen.
Sänkte kolesterolet
Efter två månader kunde forskarna se att de patienter som fått blåbärspulvret hade större sänkning av LDL-kolesterolet jämfört med personerna i kontrollgruppen. Skillnadnen var 0,5 mmol/l.
Forskarna kunde även se skillnader i totalt kolesterol och oxiderat LDL-kolesterol
Kliniskt relevant effekt
Lilith Arveström är läkarstudent och står bakom studien tillsammans med bland andra Ole Fröbert, adjungerad professor i kardiologi. Båda är verksamma vid Örebro Universitet. Lilith Arveström konstaterar i en kommentar till studien att resultatet är intressant då samtliga patienter dessutom redan stod på kolesterolsänkande statiner.
Sedan tidigare har man i djurmodeller sett att blåbär tycks ge skyddseffekter vid hjärtinfarkt. Lilith Arveström menar att resultatet från den nu aktuella studien tyder på att det kan finnas en klinisk relevant effekt för människor också.
Kan minska framtida hjärt- kärlhändelser
Studien är i ett tidigt skede och Lilith Arveström påpekar att man vill vara försiktiga i tolkningen av resultaten. Samtidigt menar hon att effekten av blåbär skulle kunna ha potential att minska framtida hjärt- kärlhändelser även om det återstår att bevisa.
Till hösten startar forskarna två nya, liknande, studier på patienter med kronisk njursjukdom, en patientgrupp som ofta har problem med höga kolesterolvärden. De studierna kommer att till skillnad från den första vara blindstudier och placebokontrollerade vilket ska göra resultaten mer tillförlitliga.
Antioxidanter spelar roll
Lilith Arveström menar att en hypotes varför blåbär fungerar är att det är den stora mängden antioxidanter spelar roll. Sedan finns det också belägg för att det kan vara antiinflammatoriska effekter konstaterar Lilith Arevström.
Studie presenterades som abstract på den amerikanska kardiologikongressen ACC i Chicago, den 2 april.