”Tågprator” är utvecklad för personer med synnedsättning, men kan förstås även användas av andra som föredrar att få informationen uppläst för sig.
Satsning från Trafikverket
På stora järnvägsstationer finns terminaler med information, ”pratorer”, som är avsedda för personer med olika typer av funktionsnedsättningar. Ett problem med pratorerna är dock att synskadade har haft svårt att hitta dessa, något som ledde fram till Trafikverkets satsning på en ny mobil lösning.
Den nya mobiltjänsten är utvecklad av HiQ som tidigare har tagit fram flera digitala lösningar med fokus på tillgänglighet för de med funktionsnedsättningar, bland annat Fejjan för alla. Med ”Tågprator” låg fokus på enkelhet och funktionalitet i kombination med en tydlig design.
”Tågprators” funktioner
För att tillmötesgå de behov som synskadade kan uppleva, har en referensgrupp från Synskadades Riksförbund bidragit med kravställning och testning under projektets gång.
Exempel på anpassad och uppläst trafikinformation som resenärerna kan få tillgång till via ”Tågprator” är:
- Söka och hitta avgångar och ankomster
- Se vilket spår tåget avgår eller anländer till
- Förseningar
- Inställda tåg och ersättningsbussar
Informationen kan fås både före och under tågresan.
Enklare och tryggare resande
Att kunna resa och ta sig fram obehindrat i trafiken är en förutsättning för att känna sig delaktig i samhället. Genom att använda ”Tågprator”-appen blir resandet med tåg enklare och tryggare för Sveriges synskadade – och alla andra som vill använda mobilens röstkommando.