Det bästa man kan göra för sin hälsa är att sluta röka. Men rädsla för viktuppgång kan vara ett skäl till att ändå fortsätta. Många rökare, främst kvinnor, oroar sig för att gå upp i vikt. Denna oro är i sig befogad eftersom rökning höjer ämnesomsättningen något. När man sedan slutar röka återgår ämnesomsättningen till det normala. Det är nikotinet som påverkar ämnesomsättningen. Därför bromsar nikotinläkemedel viktuppgången, samtidigt som de minskar abstinensbesvären.
I studien på Huddinge Universitetssjukhus ingick 240 rökande kvinnor. En grupp på 192 kvinnor fick nikotintuggummi och en kontrollgrupp med 48 kvinnor fick placebo (tuggummi utan nikotin). Efter tre månader höll 64 procent av kvinnorna som fick nikotintuggummi fast vid sitt rökstopp.
De hade i snitt gått upp 1,8 kilo. Det kan jämföras med kontrollgruppens 2,5 kilo. Av dessa kvinnor var 33 procent fortfarande rökfria. När studien avslutades efter sex månader var 51 procent av kvinnorna i nikotintuggummigruppen och 29 procent i placebogruppen fortfarande rökfria.
– Kvinnors oro för viktökning hindrar dem att sluta röka. Genom att ta hjälp av nikotinläkemedel i tillräcklig dos och under tillräckligt lång tid hålls viktuppgången nere, och det blir avsevärt enklare att lyckas med rökstoppet, säger professor Stephan Rössner.
– Hälsorisken med några kilos viktuppgång är inte ens i närheten av de medicinska risker som 20 cigaretter om dagen innebär. Det krävs 50-60 kilos viktuppgång för att komma upp till samma risk för hjärt- och kärlsjukdomar som ett paket cigaretter om dagen.
I genomsnitt brukar rökare som slutar gå upp 3-4 kilo. Vissa går inte upp alls medan ett fåtal kan öka tio kilo eller mer. Även ändrade matvanor spelar in. När lukt och smak kommer tillbaka är det förstås viktigt att satsa på frukt, grönsaker och mat med låg fetthalt istället för godis, kaffebröd och feta maträtter.