Ange ditt sökord

STHLM3 är mer träffsäkert och bättre än PSA-test på att sålla fram de patienter som har en allvarlig sjukdom.  Foto: Shutterstock

STHLM3 är mer träffsäkert och bättre än PSA-test på att sålla fram de patienter som har en allvarlig sjukdom. Foto: Shutterstock

Stort steg framåt för prostatadiagnostik

PSA-prov används för att hitta prostatacancer men en nackdel är att provet har en stor risk för överdiagnostisering. En ny metod visar på ökad träffsäkerhet och har fått gott resultat, men införande av allmän screening får ändå vänta.

Annons:

Studien har publicerats i tidskriften the Lancet Oncology.

Metoden kallas STHLM3

Forskare från Karolinska institutet har tagit fram en ny metod för att upptäcka prostatacancer. Metoden kallas STHLM3 och tar hänsyn till fler parametrar än det PSA-prov som annars används. 

En nackdel med PSA-provet är att det finns en stor risk för överdiagnostisering eftersom PSA-värdet kan stiga av andra anledningar, vilket också är anledningen till att det idag inte finns någon allmän screening för prostatacancer. 

Färre män slipper behandlas i onödan

STHLM3 är mer träffsäkert och bättre än PSA-test på att sålla fram de patienter som har en allvarlig sjukdom. Antalet överdiagnostiserade män blir då färre och risken minskar att män behandlas i onödan, som kan orsaka impotens och urinläckage som följd.

Överläkare och professor Henrik Grönberg har lett den aktuella studien och han menar att det här är ett ordentligt steg framåt för prostatadiagnostiken. Från att ha använt PSA i 20 till 25 år kan det här vara något som förändrar det till något bättre.

Det nya testet har prövats på närmare 60 000 män i Stockholm i åldrarna 50-69 år. 

Skilda åsikter om allmän screening ska införas

Ola Bratt, docent i urologi vid Lunds universitet och verksam vid Cambridge University i Storbritannien, säger att ingen tidigare studie av den här storleken har varit så väl genomförd och bra. 

Men trots de goda resultaten från STHLM3-studien så råder det delade meningar om allmän screening ska införas eller ej. Ola Bratt är av åsikten att allmän screening kommer att bli aktuellt och att studien är ett viktigt steg mot det, bara att vi inte riktigt är där än. En svaghet med studien är till exempel att testerna genomfördes vid ett enda tillfälle och att man inte vet hur metoden fungerar vid upprepad testning eller på lång sikt.

Alf Carlsson, ordförande i patientföreningen Prostatacancerförbundet, anser däremot att fördelarna överväger nackdelarna. Det vill säga att män med prostatacancer kan upptäckas i tid och behandlas, även om det betyder att några får behandling i onödan med biverkningar.

 
Annons:

Källor:

Sveriges radio, Dagens Medicin, SVT nyheter

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: