Ange ditt sökord

Värmebehandlingen kan användas vid mindre brösttumörer, högst 20 millimeter i diameter, och har flera fördelar än vid traditionell kirurgi. Foto: Shutterstock

Värmebehandlingen kan användas vid mindre brösttumörer, högst 20 millimeter i diameter, och har flera fördelar än vid traditionell kirurgi. Foto: Shutterstock

Ny, lovande metod eliminerar brösttumörer

Metoden att värmebehandla bröstcancertumörer har gett bra resultat och är ett smidigare sätt än att utföra konventionell kirurgi. Metoden har hittills bara genomgått en pilotstudie men bedöms som effektiv och utan större biverkningar. 

Annons:

Utöver de inblandade forskarna har även andra svenska experter fått säga sitt och de ser positivt på resultat. Det berättar Lars Löfgren, överläkare vid Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm och en av forskarna bakom studien, för Dagens Medicin. 

Stor tilltro till metoden

I pilotstudien ingick 18 patienter med tidig primär bröstcancer. Lars Löfgren säger att han har stor tilltro till metoden med värmebehandling men poängterar att det kostar mycket pengar för att vidare kunna utvärdera och bekräfta det. 

En randomiserad studie där metoden jämförs med konventionell kirurgi kan visa hur resultatet på lång sikt skulle se ut beträffande återfall och överlevnad.

Flera fördelar än vid traditionell kirurgi

Värmebehandlingen kan användas vid mindre brösttumörer, högst 20 millimeter i diameter, och den har sina fördelar. Kvinnorna slipper till exempel operationsköer, nedsövning och att läggas in på sjukhus som den konventionella metoden med kirurgi annars medför. Dessutom är värmebehandling smidigare att utföra och tar bara uppemot 25 minuter. 

Med den nya metoden sticker man in en nål mitt i tumören. Därefter slår man på ström som alstrar värme inne i tumören samt i ett säkerhetsområde runt omkring, varpå tumörcellerna dör av värmeenergi. När blodflödet i tumören upphört avslutas behandlingen och patienten kan gå hem. 

Bra resultat men pengar behövs för fortsatt forskning

I den aktuella studien blev resultatet positivt för samtliga 18 patienter. Trots det har forskarna, i väntan på eventuell sponsor, för närvarande gjort ett uppehåll i att utföra värmebehandlingarna. 

Enligt Lars Löfgren har de kommit så långt det går inom det kliniska forskningsprojektet som startades för att initialt utvärdera metoden. Därför söker nu de svenska forskarna bakom pilotstudien finansiering för att kunna bekosta utvärdering av metoden i en större randomiserad studie, så att de kan inkludera de upp emot 1400 patienter som behövs.

Lars Löfgren avslutar med att säga att de är disciplinerade inom bröstcancerkirurgin när gäller att utföra randomiserade studier. Däremot är det en utmaning då det behövs tillräcklig finansiering och uthållighet under uppföljningstiden.

 

Annons:

Källor:

Dagens medicin

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: