Huvudforskaren bakom studien, Elizabeth Kirk, kommenterar resultaten som betydelsefulla då de visar hur viktig dialogen mellan mor och barn är.
Barn utvecklade empati
I studien studerades 40 mammor och deras barn vid olika åldrar; när barnen var 10, 12, 16 och 20 månader gamla. Några år senare, när barnen var 5 år gamla, gjorde forskarna ett nytt besök. Då kunde de se att vissa barn hade bättre sociala förmågor än andra.
Dessa barn hade till exempel lättare att förstå sig på andra människors upplevelser i specifika situationer och kunde känna empati.
Mammorna satte ord på barnens känslor
Enligt forskarna beror det på att deras mammor hade varit mer benägna att tala med sina bebisar på ett sätt som sätter ord på barnens känslor. Till exempel kunde det vara att mamman uttryckte sig med ”jag ser att du vill ha den där” när barnet pekade på något. De läste av och tolkade bäbisens handlingar, känslor och tankar.
Tack vare att barnen fick höra fraser som denna redan under spädbarnstiden gjorde att de, när de blev äldre, hade lättare för att förstå hur andra tänker och känner. De hade också färre beteendesvårigheter och var mer benägna att känna en trygghet gentemot sina föräldrar.
Tillvägagångssättet bra i flera relationer
Det här tillvägagångssättet som mödrarna har mot sina barn är särskilt viktigt för spädbarn och småbarn, men kan även nyttjas i andra relationer menar forskarna. Beteendet kan vara fördelaktigt även i relationer med äldre barn, partners, kollegor och patienter. Det handlar om att validera andra människors perspektiv och kan man det så har man potential att förbättra sin sympatiska sida inför andra människor.