Ange ditt sökord

Under de senaste fem åren har väntetiden på ambulans ökat i stora delar av landet.  I snitt handlar det om cirka 30 sekunders längre väntetid. Foto: Shutterstock

Under de senaste fem åren har väntetiden på ambulans ökat i stora delar av landet. I snitt handlar det om cirka 30 sekunders längre väntetid. Foto: Shutterstock

Längre väntetid på ambulans i dag än för fem år sedan

SVT Nyheter har granskat ambulansernas utryckningstider och resultatet är alarmerande. De senaste fem åren har responstiden vid prio 1-larm ökat i 66 procent av Sveriges kommuner.

Annons:

I fråga om liv och död är varje sekund av oerhörd betydelse, därför är den ökade väntetiden på ambulansen oroväckande. I snitt handlar det om cirka 30 sekunders längre väntetid.

Ökad mängd uppdrag medför längre väntetid

Det är lätt att tro att anledningen till det är att antalet ambulanser är färre, men så är inte fallet. Håkan Klementsson, ordförande i FLISA (Föreningen för Ledningsansvariga Inom Svensk Ambulanssjukvård), berättar för SVT Nyheter att det snarare är tvärtom. Ambulanserna är fler i dag jämfört med vad det var 2010, men däremot har uppdragen ökat med 20 procent. 

Som exempel säger Håkan Klementsson att strokepatienter har prioriterats upp och numera klassas som prio 1-larm. Ju fler allvarliga fall det blir, desto fler bli även utryckningarna och därmed ökar risken för längre väntetid på ambulansen. 

Lång väntan för patienter i Munkfors

Problemet med den ökade väntetiden på ambulansen är ett problem i hela Sverige, men allra värst drabbade är Munkfors i Värmland. Där har väntetiden ökat med hela 11 minuter under en femårsperiod. I dag tar det drygt 24 minuter att få en ambulans vid ett livshotande läge. 

Andra utsatta områden är Vilhelmina och Robertsfors i Västerbotten, där har väntetiden ökat med 9 respektive 6 minuter. 

Avståndet till sjukhus påverkar arbetssättet

Hur lång körsträcka det är väger också in hur lång väntetiden blir. I landsbygd finns därför en stor risk att det tar minst lika lång tid att föra patienten till sjukhuset. 

Arbetssättet för ambulanspersonalen kan därmed skilja sig åt beroende på om olyckan inträffar i stad eller landsbygd. På landsbygden kan andra behandlingsstrategier eller läkemedel bli aktuella på grund av längre avstånd till sjukhusen. 

Alarmerande läge vid akuta fall

Väntan för en person som är livshotande sjuk eller skadad upplever förstås att väntan på ambulansen är olidligt lång. Vid vissa akuta fall, som plötsliga hjärtstopp, brukar man säga att chansen för överlevnad minskar med tio procent för varje minut som går.

Vid sådana lägen kan det bli väldigt olyckligt och det gör att den ökade väntetiden är väldigt alarmerande, säger Johan Herlitz som är professor i kardiologi och prehospital akutsjukvård.

Annons:

Källor:

SVT Nyheter

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: