Ange ditt sökord

Världens folk äter allt mer onyttigt

Världens folk äter allt mer onyttigt

Konsumtionen av ohälsosam mat har ökat de senaste 20 åren enligt en färsk rapport som bygger på en sammanställning över hur matvanorna runt om i världen förändrats mellan 1990 och 2010.

Annons:

Sammanställningen av den rapporten har publicerats i tidskriften Lancet.

Intaget av onyttig mat ökar

Resultatet visade att på många håll i världen har konsumtionen av nyttig mat faktiskt ökat. I flera fattiga länder samt i länder kring Medelhavet äter man mest nyttigt.

Tyvärr kunde man samtidigt se att intaget av onyttig mat har ökat ännu mer, det gäller särskilt i länder i låg- och medelinkomstländer där länder i Centraleuropa och länder i det forna Sovjetunionen finns överrepresenterade.

Sverige drar ner på det onyttiga

I Sverige äter vi bättre idag än för 20 år sedan enligt rapporten men anledningen bakom detta är inte en ökad konsumtion av nyttig mat. Istället beror det på att vi de senaste 20 åren har dragit ner på det onyttiga.

En av forskarna bakom studien, Darius Mozaffarian vid Tufts University i USA varnar för att om man inte gör något åt det ökade intaget av onyttiga livsmedel riskerar hälsoproblem som fetma och sjukdomar som diabetes att snart överskugga tidigare folkhälsofaror som undernäring.

Störst förändring i höginkomstländer

Störst förändring under 20-årsperioden man mätte återfanns i länder som Australien, USA och i Västeuropa, så kallade höginkomstländer. I dessa länder äter man mer frukt och grönsaker i dag än för 20 år sedan.

Samtidigt kunde man se att intaget av onyttiga livsmedel också ökat och är bland de högsta i världen vilket sammantaget drar ner betyget för dessa länder. 

Betygsatte länderna

Rapporten bygger på studier från ett 187 länder där man har mätt konsumtionen av 17 olika typer av livsmedel eller råvaror. Tio av livsmedlen eller råvarorna var nyttiga, det kunde till exempel vara fleromättade fetter, frukt, grönsaker och fisk. De övriga sju var livsmedel eller råvaror som man anser kan bidra till ohälsa som fetter, transfetter, söt läsk och kött.

När man hade samlat in uppgifterna kring konsumtion betygsatte forskarna, som även de är från ett antal olika länder, respektive land baserat på hur intaget av nyttiga respektive onyttiga livsmedel förändrats mellan åren 1990 och 2010.

Annons:

Källor:

Lancet

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: