Ange ditt sökord

Psykologisk behandling som problemlösningsterapi erbjuds sällan till människor över pensionsåldern. Foto: Shutterstock

Psykologisk behandling som problemlösningsterapi erbjuds sällan till människor över pensionsåldern. Foto: Shutterstock

Många äldre med depression får ingen hjälp

Många äldre personer som lider av depression får ingen hjälp i sjukvården, och orsakerna till detta är flera.

Annons:

Det visar en rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering (SBU) som har granskat behandlingsforskningen om äldres depression. Granskningen är ett uppdrag från regeringen.

Antidepressiva till ingen nytta

När det gäller antidepressiva läkemedel som används inom vården mot depression och som kan ha effekt för yngre personer konstaterar SBU i sin rapport att majoriteten av de äldre inte har någon nytta av läkemedeln. 

Dessutom menar man att bristen på psykologhjälp för äldre är stor vilket även det bidrar till att många inte får den hjälp de behöver. Psykologisk behandling som problemlösningsterapi erbjuds till exempel sällan till människor över pensionsåldern.

Hör till åldrandet

Synen på åldrandet är även det en bidragande orsak till det ökande problemet med depression hos äldre. Många anser att nedstämdhet och trötthet hör till när man blir äldre och söker inte hjälp. Professor Gerhard Andersson, en av experterna bakom SBU:s granskning, säger i en kommentar till Sveriges radio att även om man kan sörja över förluster man gör som äldre, så ska man vara uppmärksam på när det inte blir bättre.

Man ska skilja på sådant som hör livet till, sorg och förluster, från när det når sjukdomsstatus och blir mer. Det är skillnad på att vara lite ledsen och klara livet, mot att man inte alls klarar livet som man brukar, säger Gerhard Andersson.

Få bra studier

Trots att depression hos äldre är ett utbrett problem och att SBU räknar med att var tionde person över 65 år är drabbad finns få bra studier som handlar om depressionsbehandling hos just människor över 65 år.

Den aktuella granskningen av olika behandlingar har inte lyckats ge någon tydlig behandling, säger Gerhard Andersson. Han tycker dock att man ska fortsätta försöka göra någonting och utvärdera hur de behandlingar man sätter in fungerar. 

Annons:

Källor:

Sveriges radio

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: