Enligt SKL, Sveriges kommuner och landsting, ser man också inom socialtjänsten och vid psykiatrimottagningar en ökning av antalet kontaktsökande via telefonjourer, det skriver Sveriges radio på sin hemsida.
Rejäl ökning
Under 2014 försökte människor komma fram till Jourhavande medmänniskas telefonjour 159 000 gånger. Efter köer och väntetider kom 9 500 fram vilket är 1 000 fler än året innan.
Det höga trycket förklaras delvis med att den ideella organisationen Jourhavande medmänniska med runt 100 medlemmar som tar emot samtal har blivit mer känd hos allmänheten.
Resursbrist i samhället
Samtidigt säger ordförande för Jourhavande medmänniska, Valentino Berti, att alltfler samhällinstanser oftare hänvisar kontaktsökande till just Jourhavande medmänniska. Valentino Berti bedömer det som en resursbrist i samhället att man inte kan ta emot personer som behöver samtalsterapi som inte är tillräckligt psykiskt sjuka för att tas in akut.
I en kommentar till Sveriges radio säger Valentino Berti att det är bedrövligt att så många inte får den hjälp som de kanske behöver.
Även svåra samtal
Enligt Valentino Berti kommer det även in svåra samtal från personer med stark ångest, människor med självmordbenägenhet och avsaknad av lust att leva.
För att möta det ökande trycket utbildar Jourhavande medmänniskor fler personer som kan sitta parallella pass för att kunna hantera fler samtal.
Jourhavande präst
Även samtalen till jourhavande präst ökade förra året och där tog man emot över 80 000 samtal från personer som sökte hjälp, en uppgång på 16 procent jämfört med tidigare.
Monica Eckerdahl, präst och nationell samordnare för tjänsten jourhavande präst, uttrycker oro för hur man ska lyckas upprätthålla samma servicenivå när trycket stiger. Monica Eckerdahl tror att det finns olika orsaker till ökningen av samtal, bland annat att fler människor lever i utsatthet i Sverige.