Ange ditt sökord

För äldre med flera allvarliga sjukdomar och som behöver läggas in på sjukhus kan det vara direkt dödligt att drabbas av vinterkräksjukan. Foto: Shutterstock

För äldre med flera allvarliga sjukdomar och som behöver läggas in på sjukhus kan det vara direkt dödligt att drabbas av vinterkräksjukan. Foto: Shutterstock

Enkelt test kan begränsa smittspridning vid vinterkräksjuka

Varje år drabbas omkring en halv miljon svenskar av vinterkräksjukan som är mycket smittsamt vilket gör att epidemier ofta uppstår på sjukhus och äldreboenden. Nu visar det sig att ett enkelt prov skulle kunna begränsa smittspridningen.

Annons:

Det konstaterar en avhandling vid Sahlgrenska akademin. 

Hög dödlighet

Vinterkräksjukan orsakas av ett virus kallar norovirus och ställer ofta till stora problem för vårdenheter och äldreboenden. 

Lars Gustavsson är doktorand och står bakom avhandlingen där han kan visa att dödligheten är hög bland just äldre patienter som drabbats av vinterkräksjuka och behöver läggas in på sjukhus. Inom 30 dagar hade nästan var femte patient över 80 år avlidit. Samtliga hade andra allvarliga sjukdomar samtidigt.

Enkel provtagning kan vägleda vid behandling av vinterkräksjuka

För att akutsjukhus bättre ska kunna ta hand om personer med symtom på vinterkräksjuka utan att smittan sprids till andra patienter har Lars Gustavsson och hans forskarkollegor undersökt om ett vanligt rutinblodprov, som annars används vid bedömning av svårt sjuka patienter, kan vara till hjälp vid bedömningen även vid vinterkräksjuka. 

Lars Gustavsson förklarar att om testet visar att mjölksyrenivån är förhöjd finns det en risk att infektionen får ett allvarligt förlopp. I så fall bör patienten undersökas noggrant och omhändertas på en avdelning med möjlighet till isoleringsvård vilket begränsar smittspridningen.

Kan förenklas 

Avhandlingen visar också att den provtagning som görs för att diagnostisera smittsam magsjuka kan förenklas. Istället för att patienten måste lämna ett avföringsprov kan man ta ett pinnprov från ändtarmen, som sedan direkt skickas för analys.

Förenklingar gör det enklare att ställa rätt diagnos och avgöra var patienten skall vårdas, så att sjukvården kan ta hand om patienter med kräksjuka på ett säkert sätt och undvika att patienter som kräks av någon annan anledning måste hållas isolerade i onödan. Då kan sjukhusens resurser användas mer effektivt och man kan begränsa smittspridningen och minska antalet isoleringsvårdade.
Annons:

Källor:

Sahlgrenska akademin

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: