Det är forskare vid Karolinska institutet som har genomfört den aktuella studien som Sveriges television rapporterar om.
Grundlig studie
Misstanken om samband mellan bröstcancer och nattarbete har funnits länge, däremot har inga tidigare studier kunnat ge något entydigt svar på misstanken.
I den aktuella studien har man följt 13 000 kvinnor från det svenska tvillingregistret från 1998 fram till idag.
Ökad risk
Resultatet från studien visar att kvinnor som jobbar natt under en längre tid, 20 år eller mer, löper 75 procent ökad risk att drabbas av bröstcancer. Professor Torbjörn Åkerstedt, sömnforskaren, har varit med och tagit fram de nya forskningsresultaten.
Torbjörn Åkerstedt säger i en kommentar till SVT att även om det låter mycket så är det inte alls lika riskfyllt som rökning eller asbest. Istället menar Torbjörn Åkerstedt att det viktigaste är att inte hålla på med nattarbete för länge, “ju längre man håller på, desto mer ökar risken”.
Oregelbunden sömn
Orsaken till att risken för bröstcancer ökar vid nattarbete tros vara att oregelbunden sömn stör kroppens produktion av melatonin. Melatonin skyddar kroppen mot cancer och om man får ljus på sig på natten minskar melatoninnivåerna vilket leder till en skadlig hormonrubbning.
Ökningen innebär att risken att drabbas av bröstcancer ökar från 2 procent vid normala arbetstider till 3,5 procent vid nattarbete. Däremot visar inte forskningen om det finns något samband för kvinnor som lider av sömnlöshet. Vid nattarbete och skiftarbete vet man sedan tidigare att risken för hjärt- kärlsjukdom, typ 2-diabetes och olika former av cancer kan öka och Torbjörn Åkerstedt tycker att kvinnor som jobbar natt ska vara vaksamma.