Det visar pågående forskning från Uppsala universitet.
Lurar kroppen
Frida Rångtell är sömnforskare vid Uppsala universitet och hon konstaterar i ett uttalande att det är det blå ljuset från skärmarna som påverkar oss. I vanliga fall blir det mörkt när vi går och lägger oss och då ökar nivåerna av sömnhormonet melatonin som hjälper dig sova gott.
Forskningen visar att det blå ljuset från skärmarna däremot lurar din kropp att tro att det är dag.
Studie i sömnlabbet
I sömnlabbet på Uppsala universitet har Frida Rångtell nu inlett en stor studie som går ut på att man jämför att läsa en bok i pappersform med att läsa en bok på en surfplatta under två timmar innan man lägger sig.
På så sätt kan forskarna avvgöra exakt hur ljuset och inte själva akvititeten på skärmen påverkar sömnen.
Testar minnesförmågan
God sömn är helt avgörande för ditt minne kan till och med förbättra minnet och underlätta inlärning. Därför kommer man även testa minnesförmågan hos de personer som ingår i studien.
Minnestest och salivprover som visar nivåerna av sömnhormonet melatonin mäts innan experimentet påbörjas, sedan får personerna läsa boken digitalt eller i pappersform, gå och lägga sig och efter åtta timmar så väcks försökspersonerna och man tar mätvärden igen. Processen upprepas vid två tillfällen med digital bok respektive bok i pappersform.
Svårare att somna
Tidigare studier har redan visat att om du använder skärmar ett par timmar före läggdags får du svårare att somna. När mätverdena har analyserats och jämförts hoppas man att den nya studien ska kunna visa hur mycket det blå ljuset påverkar sömnen jämfört med engagemanget och aktiviteten man faktiskt gör (sociala medier, spel, film osv) innan sömn.
Resultatet från studien presenteras nästa år men redan nu visar forskningen att ljuset från skärmar inte bara kan försämra sömnen utan även minnet. Frida Rångtell rekommenderar därför totalt skärmförbud i sovrummet och att du som är rädd om din sömn och ditt minne stänger av alla elektroniska skärmar flera timmar innan du går och lägger dig.
Professor Torbjörn Åkerstedt 7 tips för bättre sömn
- Se till att det är mörkt, tyst och svalt i sovrummet. Idealtemperaturen är 14-18 grader.
- Skaffa en skön och bekväm säng.
- Undvik kaffe, te, läsk, energidrycker och alkohol minst sex timmar före sänggåendet.
- Ät ordentligt på kvällen. Att vara hungrig påverkar sömnen.
- Avsätt tid för nedvarvning innan du går och lägger dig och undvik att använda mobiltelefon och surfplattor i sängen.
- Gå inte till sängs utan att vara sömnig. Är du inte sömnig, gå upp och gör något annat tills du blir sömnig.
- Skaffa rutiner inför sänggåendet. Försök gå och lägga dig och gå upp samma tid varje dag.