Det skriver Sveriges television på sin hemsida.
Stärkt av sommaren
Även om vädret faktiskt inte har så stor betydelse när det gäller hur många som blir förkylda kan den soliga sommaren ha bidragit till stärkt immunförsvar. Det säger biträdande smittskydsläkare vid Västerbottens läns landsting Therese Thunberg till Svt.
Om du har skött om dig, sovit gott och ätit bra under sommaren kan du bli mer motståndskraftig menar hon. Däremot leder inte soliga sommardagar automatiskt till en friskare höst.
Små barn drabbas
Förkylningarna brukar generellt börja spridas efter sommaren. Då samlas människor igen efter lov och semestrar vilket leder till att förkylningarna lättare breder ut sig hos befolkningen.
Särskilt drabbade är barnfamiljer och små barn kan enligt Svt få omkring 6-8 förkylningar, per år!
Omöjligt att skyda sig helt
Att skydda sig helt mot förkylningar är näst intill omöjligt. Det är nämligen virusdosen som i slutändan avgör.
Däremot kan du förebygga genom att äta hälsosamt, få i dig tillräckligt med vitaminer och stressa mindre säger Therese Thunberg. Särskilt eftersom vitaminer och god sömn kan bidra till att stärka immunförsvaret. Annars har hon bara ett råd, en klassiker, “tvätta alltid händerna noggrang innan du äter och efter att du varit på toaletten.”
Hur du undviker en förkylning
Eftersom förkylningsvirusen är effektiva (de sprider sig snabbt) så finns det ingen mirakelkur som garanterar att du slipper förkylning men det finns några rättesnören:
Hygien – Som tidigare nämnt ökade svenskens medvetenhet kring hygien i samband med svininfluensan. Nu kan du köpa handsprit till och med på elektronikvaruhus – och det är inget fel i det. Att tvätta händerna, och sprita dom efteråt är en bra åtgärd för att undvika förkylning. Man kan även hjälpa näsan att jobba mot ständiga angrepp av partiklar, bakterier, virus, om man spolar rent/bort dessa regelbundet med hjälp av nässkölj.
Pilla inte i ansiktet – Även om vi kan tycka att vi har bra handhygien så rör vi så mycket under en dag att det är omöjligt att komma ifrån att händerna är i kontakt med bacillinfekterade ytor. Mobiltelefoner, dörrhandtag, tangentbord, pengar och så vidare är alla ytor med mycket baciller så ett bra sätt att undvika förkylning är att inte bita på naglarna eller pilla med händerna i närheten av ögon, näsa och mun.
Undvik stress/Få ordentligt med sömn – Om du har drabbats av förkylningsvirus utan att det har brutit ut ordentligt är det viktigt att kroppen får en möjlighet att bekämpa viruset. Även i vanliga fall är det rekommenderat för hälsans skull att undvika stress och få ordentligt med sömn – i samband med att man känner sig ”krasslig” är det än viktigare att inte hetsa kroppen eller trötta ut den utan ge den en ärlig chans att bekämpa förkylningsviruset och hålla dig frisk.
Ät och drick – Att äta ordentligt och få i sig mycket vätska är alltid bra när du vill ladda batterierna kroppen och undvika sjukdomar.
Undvik att träffa folk som redan är förkylda – Förkylning är så vanligt är det näst intill omöjligt att undvika att möta människor som bär på viruset vare sig det har slagit ut helt eller enbart ligger latent i kroppen. Det du däremot kan göra är att undvika mer kontakt än du behöver. Vet du om att en kollega eller vän är förkyld löper du större risk att drabbas själv om ni umgås nära och/eller kramas på kafferasten. Tipset är att helt enkelt låta bli onödigt närgången kroppskontakt i förkylningstider!
Dessa tips är allmänna och det är bra att låta sunt förnuft råda. Nyser hela familjen är sannolikheten stor att du själv drabbas och då är det bra att ta hand om sin egen kropp så att man är rustad om man blir förkyld. Att tvätta händerna och se om sin personliga hygien är bra även när det inte är förkylningstider!