Det rappoterar bland annat CNN.
På bättringsvägen
Läkaren Kent Brantley, 33 år och sjukssystern Nancy Writebol, 60 år, smittades av ebola när de arbetade i den drabbade regionen. Enligt Världshälsoorganisaitonen (WHO) dör nio av tio som smittas och såväl Brantley som Writebol blev snabbt mycket sjuka.
Ett tidigare kritiserat beslut, att flyga tillbaka de båda till USA, kan nu visa sig vara baserat på att båda patienterna svarat positivt på ett nytt och obeprövat läkemedel mot ebola.
Serumet “Zmapp”
Det har tidigare inte funnits vare sig vaccin eller medicin mot ebola men ett litet läkemedelsbolag, Mapp Biopharmaceutical, i USA har sedan i vintras arbetat på att ta fram ett botemedel. Fram tills nu har serumet som kalla “Zmapp” enbart testats på apor men med framgångsrika resultat.
Genom undantag från gängse regler och lagar, då serumet inte testats kliniskt (på människor), fick man möjlighet att ge Brantley och Writebol serumet.
“Mirakulöst” tillfrisknande
Tillfrisknandet efter att Brantley fick serumet förvånade forskare. När Kent Brantley fick serumet var han mycket dålig och i princip ställt in sig på att han skulle dö. När han fick serumet så förbättrades hans andning snabbt och utslag på hans kropp började blekna så att hans läkare beskrev det som “mirakulöst”. Redan morgonen efter kunde Brantley stå på egna ben, ta sig ombord det specialflygplan som tog honom till ett sjukhus i Atlanta i USA som har extra hög säkerhet. Väl där kunde han själv ta sig ur ambulansen.
Sjuksköterskan Nancy Writebol svarade också positivt på serumet men tillfrisknandet har skett något långsammare än för Brantley. Amerikanska hälsovårdsmyndigheter är noga med att poängtera att mycket är oklart om och hur medicinen verkar och att ebola är en svårbedömd sjukdom. Man är ändå försiktigt optimistiska.
Framgångsrik medicin
Läkemedelsföretaget arbetar nu tillsammans med hälsvårdsmyndigheterna i USA för att snabba på processen att tillverka medicinen, som alltså ännu inte är godkänd för användning. Anthony Fauci vid amerikanska statliga hälsoforskningsinstitutet säger till CNN att om det är så lovande som det ser ut så kan det här bli en framgångsrik medicin.
Samtidigt har Världsbanken anslagit drygt 1, 3 miljarder kronor i nödhjälp till de västafrikanska länder som drabbats av ebolaviruset. Fram tills idag har drygt 900 personer i Västafrika avlidit till följd av ebolautbrottet som är det största man hittills känt till.