Ange ditt sökord

Oftast märker man att man har fått ljumskbråck enbart genom den mjuka utbuktningen i ljumsken. Foto: Shutterstock

Oftast märker man att man har fått ljumskbråck enbart genom den mjuka utbuktningen i ljumsken. Foto: Shutterstock

Ljumskbråck (hernia inguinalis)

Ett ljumskbråck är en försvagning eller defekt i bukväggen vid ljumsken. Den kan vara helt obemärkt och besvärsfri länge och så småningom orsaka mycket smärta i ett senare skede. Om det handlar om ett inklämt bråck måste man operera så fort som möjligt. Ljumskbråck går inte tillbaka av sig själv utan måste opereras förr eller senare.

Annons:

Själva bråcket är en utbuktning av bukhinnan. Utbuktningen innehåller en del av tunntarmen och fettvävnaden. Om man har ett bråck så pressas bukhinnan ut genom öppningen i bukväggen. Hos män och pojkar finns en variant av ljumskbråck som heter pungbråck. Då går bråcksäcken ner i pungen istället för att ligga i eller ovanför ljumsken. En annan variant som hittas främst hos kvinnor är lårbråck. Då går bråcksäcken ner under huden utefter låret. Bråckets storlek ökar vanligtvis med tiden.

Orsaker till ljumskbråck

Det finns tre former av ljumskbråck: direkt, indirekt och lårbråck. När det finns en försvagning i bukväggen kan bukhinnan ibland bukta utåt, vilket gör att organen innanför bukhålan kan hamna i ”säcken” som har bildats av bukhinnan. Detta kallas för ett bukväggsbråck, eller abdominellt bråck.

Skulle bråcket däremot sitta i ljumsken så kallas det istället för ett ljumskbråck. På grund av att männens sädesledare går genom muskellagren vid ljumsken till pungen så har de en naturlig försvagning på bukväggen. Detta gör att det är vanligare för män att få ljumskbråck än kvinnor.

När bråcksäcken går längst med sädesledaren kallas det för ett indirekt ljumskbråck. Om bråcket däremot går genom musklerna ovanför ljumsken är det ett direkt bråck. När bråcket går genom ljumskbandet så kallas det däremot för ett femoralbråck, eller ett lårbråck. Den sista typen av bråck ser man normalt sett mest hos kvinnor. Ljumskbråck ökar inte risken för andra sjukdomar.

Symtom vid ljumskbråck

Oftast märker man att man har fått ljumskbråck enbart genom den mjuka utbuktningen i ljumsken. Utbuktningen går att pressa tillbaks och försvinner oftast för en stund när man ligger ner. Bråcket kan värka eller ömma när det kommer upp första gången.

När hålet i bukväggen är för litet så kan innehållet i säcken fastna, vilket leder till en försämrad blodcirkulation. Detta gör ont och kallas för inklämt bråck. Det är farligt att ha ett inklämt bråck och det måste opereras så snart det upptäcks. Det är sällan man får ett inklämt bråck.

Oftast upplevs bråck som något obehagligt och tungt och det är sällan det orsakar värk. Vid högt buktryck, som till exempel vid tyngre lyft eller vid för mycket ansträngning under toalettbesöket, kan bråcket falla ut.

Behandling av ljumskbråck

Det enda alternativet för att få bort ljumskbråck är att utföra kirurgi. Dock kan man även använda ett så kallat bråckband för att förhindra att bråcket trycks ut, och det används främst till personer med mycket små bråck eller till äldre person utan symtom av sitt bråck.

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: