Att söka vård hos läkare på grund av framfall är vanligt bland kvinnor. Operation för framfall är faktiskt en av de vanligaste operationerna som man gör på en kvinnoklinik. Det är inte alla som får symtom av sitt framfall och heller inte alla som behöver opereras.
Orsaker till varför man får livmoderframfall
Exakt vad som orsakar livmoderframfall är idag inte känt. Man tror dock att den så kallade stödjevävnaden, som sitter i bäckenbotten är försvagad. Man kan ha ärvt svagare bäckenbotten eller så kan det bero på en sjukdom. Förutom bindväven så fungerar även musklerna som kvinnan har i bäckenbotten som ett stöd. Om dessa blir skadade ökar risken för att få framfall. Utöver detta har även åldern en inverkan på bäckenbotten, då vävnaderna blir svagare med tiden.
Annat som ökar risken för livmoderframfall är olika påfrestningar på bäckenbotten. Exempelvis kan graviditet och förlossning vara betydande faktorer för att få tillståndet. När man får livmoderframfall sjunker livmodern ner i slidan. Andra typer av framfall är när framväggen på slidan buktar ned mot slidmynningen, så kallat cystocele, eller när bakre slidväggen sjunkit ned, så kallat rektocele.
Symtom på prolaps
Många kvinnor kan ha framfall utan några symtom eller besvär alls. Då får man oftast reda på det vid en rutinkontroll hos en gynekolog.
Det vanligaste symtomet är att någonting buktar fram i slidmynningen och att det känns tungt och obehagligt i underlivet. Det kan även bli svårt att tömma urinblåsan eller tarmen. Oftast kommer besvären gradvis, men det kan i vissa fall även komma hastigt i samband med ansträngning.
Kvinnor med framfall brukar även ha problem med urinläckage och urinträngningar. Ibland kan det vara svårt att sitta normalt. Det kanns kännas obehagligt eller smärtsamt vid omslutande samlag. Om livmodertappen är utanför slidan kan den skava mot underkläderna och ge blodblandade flytningar. Efter en förlossning kan man få framfall som går tillbaka efter några månader, när vävnaderna i bäckenet har återfått sin elasticitet. Annars brukar framfall normalt inte gå tillbaka av sig själv.
Behandling av livmoderframfall
För att förebygga besvär med framfall är det bra att göra knipövningar för att stärka bäckenbotten. Däremot går det inte att träna bort ett framfall när det väl uppkommit. När ett framfall uppstått ska man så långt som möjligt undvika påfrestningar mot bäckenbotten eftersom det kan göra besvären värre. För en överviktig person kan symtomen vara värre, därför är det bra om man kan gå ner i vikt. Man bör även sluta röka om man gör det eftersom rökning kan framkalla hostningar, och dessa kan leda till ett ökat tryck på buken.
Lättare besvär med framfall kan behandlas med en prolapsring, en ring i silikon som sätts in i slidan som ett inre stöd för vävnaderna. Ringen kan du får hjälp att prova ut hos gynekolog. Om du har alltför mycket besvär, eller om ringbehandling inte hjälper, kan det vara aktuellt att operera. Operationen utförs vanligtvis via slidan och syftet är att återställa det som buktar ut. Skulle det vara livmodern som har åkt ned så kan livmodertappen kortas av eller helt tas bort.