Den lagringsförmåga som ett bröst har räcker då inte till och det kan i sin tur hämma mjölkproduktionen.
Orsaker till mjölkstockning
Det kan finnas flera orsaker till att man får mjölkstockning. En anledning är att barnet inte äter tillräckligt av den mjölk som finns i bröstet, men det kan också bero på att man sitter i fel amningsställning eller att en BH har suttit åt för hårt. Långa uppehåll mellan amningar kan även orsaka mjölkstockning eller om man blivit kall om brösten eller suttit i drag. Främsta orsaken är att bröstet inte blir helt tömt och att det finns mjölk kvar som sedan ansamlar sig och täpper till mjölkgångarna.
Symtom på mjölkstockning
Symtomen som uppstår vid mjölkstockning är att man blir röd och öm på en del av bröstet samt att man kan känna av muskelvärk, få frossa och känna sig allmänt sjuk. Man kan även få väldigt hög feber, och dessutom kan bröstet kännas knöligt eller mycket hårt. Om man får mjölkstockning kan det kännas som om man har hårda klumpar i bröstet samtidigt som det ömmar och blir rött.
Behandling av mjölkstockning
Om man har fått mjölkstockning finns det en hel del man kan göra själv för att minska symtomen. Först och främst bör man se till att försöka tömma bröstet på mjölk. Det kan man göra genom att låta barnet suga oftare. Om man har mycket ont kan man låta barnet suga först på det bröst som inte gör ont då det oftast sugs som mest intensivt i början av amningen. En varm handduk eller en varm dusch kan också få mjölken att rinna till lättare. Man kan även testa med en värmelampa eller värmedyna. Stryk gärna över bröstet där det känns som mest knöligt eftersom det kan göra att mjölken lättare rinner ut. En annan sak man kan pröva är att byta ställning när man ammar. Testa att ligga ner i stället för att sitta upp. Vila så mycket som möjligt, vilket är bra både för kroppen och för att det är mycket lättare att få ut mjölk om man är avslappnad. Man kan även testa att mjölka ur bröstet för hand eller med en bröstpump.
Har man mycket ont går det bra att ta smärtstillande medel om man gör det tillfälligt under en kortare period. De mediciner som innehåller Ibuprofen går bra att använda då det inte påvisats att de påverkar barnet. Om man får stora problem med sin mjölkstockning som inte går att lösa på egen hand, så bör man kontakta en läkare eller en barnmorska för att få hjälp. Samma sak gäller om man har mycket hög feber och bröstet är väldigt rött och dessutom svullet.