Mottagare av forskningsanslaget som är på femton miljoner kronor och delas ut under en treårsperiod är professor Jan Nilsson och docent Isabel Isabel Gonçalves från institutionen för kliniska vetenskaper vid Lunds universitet i Malmö. Hjärt-Lungfondens stora forskningsanslag är det största i Sverige inom området hjärt-lungsjukdomar.
Vaccin mot åderfettning
En starkt bidragande orsak till hjärt- kärlsjukdom är att immunsystemet angriper kolesterolpartiklar i kärlväggen. Angreppet orsakar inflammation som i sin tur gör att plack som kan ge upphov till hjärtinfarkt och stroke bildas.
Jan Nilsson och Isabel Gonçalves hoppas nu kunna ta fram ett nytt vaccin mot åderfettning som ska lära immunsystemet att agera på ett bättre sätt vilken kan minska risken för att drabbas av hjärtinfarkt och stroke.
Hitta riskmarkörer
Jan Nilsson och Isabel Gonçalves säger i en kommentar att Hjärt- lungfondens stora forskningsanslag betyder mycekt för att de ska kunna gå vidare och nå avgörande resultat i sin forskning. Forskning som handlar om att hitta riskmarkörer för hjärt- kärlsjukdom och utveckla nya behandlingar för personer med hög risk att drabbas av hjärtinfarkt eller stroke.
Vidare konstaterar Jan Nilsson att det krävs stora resurser för klinisk testning och tillämpning och att man är ett team som redan till dags dato har arbetat med den specifika forskningen under många år, forskning som man nu kommer att kunna fortsätta bedriva och förhoppningsvis intensifiera.
Minska dödligheten
Hjärt- lungfondens stora forskningsnslag är det största anslaget i Sverige inom forskningsområdet hjärt- lungsjukdomar och ges till forskare eller forskargrupper som är verksamma i landet. En internationella bedömningsgrupp granskar alla ansökningar och man premierar framförallt originalitet och sannolik klinisk betydelse.
Generealsekreteraren för Hjärt- lungfonden säger att forskningsanslaget i år går till forskning som inte bara är mycket viktig utan dessutom kan bidra med att dödligheten i hjärt-kärlsjukdomar “minskar på ett avgörande sätt”.