Gallsten är för det mesta ofarligt och många lever med det utan att ens veta om det. Det är först när gallstenarna blir så pass stora att de hindrar gallflödet som besvären uppstår, oftast då i form av kraftig smärta i mellangärdet. Smärtan kan ofta lindras med receptfria läkemedel, men om en gallsten fastnar i gallvägarna krävs akut sjukvård.
Orsaker till gallsten
Gallstenar består vanligtvis av kolesterol, kalcium, gallsalter och bilirubin som kristalliserats i gallblåsan. Ju högre halter av dessa ämnen som finns i gallan desto större risk att stenar bildas. Vanliga riskfaktorer för att utveckla gallsten är:
- Övervikt
- Hastig viktminskning
- Graviditet
- Högt kolesterol
- Diabetes
- Ärftlighet
- Nedsatt leverfunktion
- Inflammatoriska tarmsjukdomar
- Magsyrahämmande läkemedel
Symtom vid gallsten
Små gallstenar kommer oftast ut den naturliga vägen, men om en sten blir väldigt stor kan den blockera gallblåsans öppning eller gallgångarna och orsaka ett gallstensanfall. Symtomen inkluderar:
- Kraftig skärande eller krampaktig smärta strax under revbenen på höger sida
- Molande värk i mellangärdet som strålar ut mot ryggen och högra axeln
- Ihållande smärtattacker som varar från 30 minuter upp till ett par timmar
- Smärta som uppstår strax efter måltider
- Ömhet över gallblåsan
- Uppblåsthet och gaser
- Illamående och kräkningar
- Kallsvettning
- Gulsot
- Mörk urin och gråvit avföring
- Feber tillsammans med något av ovan symptom kan tyda på inflammation i gallblåsan, gallgångarna eller bukspottkörteln och kräver akut sjukhusvård.
Diagnos vid gallsten
Preliminär diagnos ställs utifrån symptombilden och några blodprov. För att lokalisera gallstenens position görs en ultraljudsundersökning. Har en sten fastnat i gallgången kan läkare via endoskopi göra ett litet snitt i gallgångens ringmuskel för att underlätta stenens passage.
Vid akuta eller återkommande gallstensbesvär kan gallblåsan behöva opereras bort. Detta sker normalt via titthålskirurgi och återhämtningstiden är relativt kort. Bakterieinfektioner kan tillstöta i samband med ett gallstensanfall, så kallad gallblåseinflammation, och behöver då behandlas med antibiotika.
Att leva med gallsten
NSAID-läkemedel såsom Diklofenak eller Voltaren brukar vara effektiva mot smärtan. Gallstenar som inte känns behöver heller inte behandlas.
Ändrade kostvanor kan förebygga framtida problem. Man rekommenderar vanligen att undvika fet mat, gurka, paprika, äpple och morot.