Allra störst risk för sjukskrivning löper kvinnor som har det jämställt hemma men har en högre position och är mer framgångsrika i arbetslivet än sin man.
Andra barnet ökar risken
Sedan tidigare vet man att kvinnor sjukskriver sig i högre utsträckning än män. Nu har Försäkringskassan genom att följa alla nyblivna föräldrar från 2005 och 2008 i en studie försökt att ta reda på orsakerna bakom sjukskrivning längre än 14 dagar. Studien, som är genomförd på uppdrag av regeringen, visar att mammor som arbetar lika mycket som sina män och dessutom tar hand om barnen mer än männen löper ökad risk att behöva sjuskriva sig.
Dessutom konstaterar rapporten att risken är allra störst två år efter att kvinnor har fått sitt andra barn.
Totala arbetsbördan påverkar
Analyschefen på Försäkringskassan, Laura Hartman, säger till Sveriges radio att anledningen att störst risk inträffar vid just två år efter andra barnet är att arbetsbördan totalt förmodligen är som störst då.
Dessutom visar studieresultaten att kvinnor riskerar att sjukskriva sig mer när de arbetar lika mycket som sina män och samtidigt tar störst ansvar i hemmet. Kombinationen av krav från såväl arbesliv som hemmet tror Laura Hartman leder till den komplexa situationen som resulterar i att kvinnor sjukskriver sig oftare.
Överraskande resultat
Det resultat som överraskade mest var att kvinnor som visserligen hade det jämställt hemma men som hade en högre position i yrkeslivet än mannen löpte allra störst risk att bli sjuskrivna. Det är därför en grupp som man inom Försäkringskassan vill studera vidare.
Andra resultat som kom fram ur studien var till exempel att kvinnor som ännu inte fått barn sjukskriver sig mer än männen, något man ännu inte hittat någon förklaring till.
> Fråga till Försäkringskassan? Ställ den här, anonymt om du önskar!