Ange ditt sökord

Om du är gradivd utsöndrar du mer koldioxid och därför kan gravida bli mer bitna.  Foto: Shutterstock

Om du är gradivd utsöndrar du mer koldioxid och därför kan gravida bli mer bitna. Foto: Shutterstock

Så undviker du mygg i sommar!

För att hitta sina byten använder sig myggor av olika signaler. Det innebär att vissa personer, som gravida, löper större risk att bli mer bitna än andra. Även partyprissar ligger i riskzonen.

Annons:

Det konstaterar Anders Lindström, som forskar om insekter på Statens veterinärmedicinska anstalt.

Använder sig av kroppsvärmen

När myggorna söker efter sina byten använder de olika signaler, bland annat koldioxid. Om du är gradivd utsöndrar du mer koldioxid och därför kan gravida bli mer bitna. 

När myggan sticker dig för att suga blod, sprutar den samtidigt in sin saliv under ditt skinn. Saliven innehåller ämnen som gör ont och svider. Det blir rött och svullet och det börjar klia efter en stund. Klådan beror på äggviteämnen som finns i myggans saliv och på att histamin utsöndras från våra egna celler som finns runt myggbettet. 

Symtom på myggbett

  • Stickstället på huden rodnar och svullnar.
  • Det uppstår ofta klåda.

Alla människor reagerar olika på myggbett. En del får stora kliande myggbett, på andra syns knapp betten. I regel försvinner de flesta bett på några dagar.

Allergi mot myggbett

Vissa människor är väldigt känsliga mot myggbett. Om du reagerar kraftigt med stora bulor och besvärlig klåda i flera dagar efter sticken kan du prova att ta medicin i form av antihistamin. Det finns receptfritt på apoteket. Exempel är Zyrlex eller Clarityn. Möjligen kan du också vara hjälpt av svag kortisonkräm från apoteket.

Att det blir ett litet “blåmärke” omkring myggbettet beror på att de röda blodkropparna går sönder och själva blodfärgämnet går ut i vävnaden. Reagerar du kraftigt mot myggbett, ta direkt kontakt med vården via 112.

Myggen gillar partyprissar

En annan av de signaler som myggen använder för att hitta ett lämpligt byte är kropssvärme. Dricker du alkohol stiger din kroppstemperatur lite, det i sin tur leder till att du blir mer myggbiten.

Det skiljer sig hur många bett du får och ämnesomsättning, och kroppsvärme är två avgörande faktorer. 

Så undviker du mygg i sommar

Det enklaste sättet att förebygga myggbett är att undvika platser där myggen finns. Det kan låta överdrivet logiskt men det handlar om att tänka rätt från början för att reducera risken att få oväntat tråkigt besök på din tomt i sommar. Försök att undvika våtmarker, vattendrag, sjöar, dammar, så lång det går, åtminstone i skymningen när insekterna är på jakt efter blod. Om du bestämt dig för att inte överlämna din egen trädgård eller uteplats åt myggen på så finns det några saker du bör tänka på för att göra rätt från början: 

  • Se dig om i din omgivning och se till att det inte står vatten någonstans på tomten eftersom detta underlättar för myggen att lägga sina ägg. Töm ut allt stående vatten (hängrännor, fågelbad, gamla krukor, skottkärran, bildäck m m).
  • Håll gräset kort, och tomten ren från snår och buskage.
  • Om du ska ut i skogen där det är mycket stickmygg så ta på dig ljusa, löst sittande och heltäckande kläder (myggor dras till mörka färger).
  • Om du vet att du kommer att vistas på en plats med mycket mygg kan du i förväg förebygga klåda och svullnad genom att ta vanlig allergimedicin med antihistaminer. Antihistaminerna gör att din kropp inte reagerar lika starkt på betten. Du hittar dessa produkter på Apoteket.
  • Vill du minska risken från att bli biten kan du använda dig av allt från små och stora myggfångare, bärbara myggskydd, myggnät för säng och barnvagn samt myggmedel för huden.
Annons:

Källor:

Myggfri.nu, Sveriges Radio, 1177.se

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: