Våffeldagen som tidigare kallades “vårfrudagen” infaller varje år den 25 mars. Servera gärna dina våfflor med lite smarriga bär till för att lyxa till tillvaron ytterligare!
Gutenfria våfflor
- 2 ägg
- 2 1/2 dl mjölk
- 2 msk margarin eller smör
- 2,5 dl glutenfri mix (t.ex. Finax)
- 1 tsk bakpulver
Gör så här
Blanda mjölet med bakpulvret. Skilj gulan från vitan. Vispa samman gulorna och hälften av mjölken. Rör ner mjölblandningen. Tillsätt resten av mjölken och det smälta smöret. Vispa vitorna till hårt skum och rör försiktigt ner dem i smeten.
Tillaga och låt väl smaka!
Laktosfria våfflor
- 1 pkt havregrädde (2 1/2 dl)
- 2 1/2 dl mjöl
- 3/4 tsk bakpulver
- 1 1/4 dl kallt vatten
- 25 g smält laktosfritt smör
- 1 krm salt
Gör såhär
Vispa grädden luftig med elvisp, ca 1-2 minuter. Vispa ned mjölet blandat med bakpulver, och fortsätt sedan med vattnet och det smälta smöret samt saltet. Grädda i våffeljärn med lite matfett i laggen till varje våffla. Ät med till exempel laktosfri vispgrädde!
Obs! Om du lagar till våfflorna i ett våffeljärn som du använt till våfflor som innehåller gluten är det mycket viktigt att du gör rent våffeljärnet ordentligt för att minska risken att det finns spår av gluten kvar i järnet.
Fakta “Våffeldagen”
Vårfrudagen – Marie bebådelsedag – är en kyrklig högtid som historiskt sett också fått markera vårbrukets början. Enligt evangelierna fick jungfru Maria denna dag av ärkeängeln Gabriel veta att hon var havande. Numer förknippar vi denna dag med våfflor. Språkligt sett har ordet ”vårfrudag” ombildats till ”våffeldag”. Våfflor har medeltida anor, men då gjordes de ytterst sällan av vitt mjöl utan likheten syftar mer till brödets form.
Moderna våfflor är i likhet med semlan ett arv från sent 1800-tal. Ingredienserna vitt mjöl, ägg, smör, vispgrädde och sylt utgjorde ofattbara lyxvaror för de flesta i det svenska bondesamhället. I den mån man producerade smör, såldes det på marknader.