på året är det väl så mycket prat som nu om att halva månaden har gått och att vi närmar oss löning.
I alla fall upplever jag det som att människor i min närhet pratar om ”årets längsta vecka”, det vill säga veckan fram till januarilönen ramlar in på kontot. Eftersom det är på tapeten så tänkte jag passa på att göra något bra av detta genom att dela med mig av mina egna tankar och tips.
Först och främst måste jag väl vara något av en ”moraltant” och konstatera att du borde lova dig själv, om du känner igen dig, att inte göra så här mer även om det kan kännas svårt. Alla är medvetna om att året har 52 veckor och att julen tenderar att komma i slutet av december. Vi är medvetna om risken att stå med ”damm i plånboken” i slutet av januari så kan vi inte bestämma oss att vara klokare än så nästa år. Göra en plan inför december och januari med hur mycket som ska spenderas och hur mycket som ska sparas – vi vet ju om att perioden dyker upp. Det vore väl fint att plånboken är dammfri och känner man sig lugn och trygg i sin ekonomi återspeglar det sig i din hälsa.
Om det nu är som det är tar vi ändå ett nappatag om detta genom att börja med att planera in veckan som kommer. Det här är något du kan använda dig av även under resten av året. Gör en övergripande plan, ”ska jag äta alla middagar hemma eller blir jag bortbjuden” , gör en matsedel och undvik spontanköp som många gånger blir mycket dyrare. Inventera skåpen, ofta har man fler och mer basvaror än vad man själv tror vilket betyder att du bara behöver lägga till något litet för att få en komplett måltid. Tänk utanför vanliga rutiner och skapa nya, det är en bra början på ett nytt år.
Skriv upp vad som finns i frysen och kylen. Det händer väl allt som oftast att man står huvudstupa ner i frysen och upptäcker såväl det ena som det andra – matvaror man kan ha glömt och som fortfarande går utmärkt att äta. Har du brist på idéer eller står du med något som du faktiskt inte vet hur du lagar till så använd internet, det finns oändligt många idéer, förslag och information kring mat att få tag på. Jag försöker själv lägga en del på min hemsida, här på Doktorn.com finns det också recept och självklart även på många andra webbsidor.
Det handlar inte om ånger eller dåligt samvete utan motivation hur du kan känna dig mer trygg i din hushållsekonomi. Det gäller självklart inte bara nu i januari utan även resten av året. Jag läste någonstans att vi allt mer äter på restaurang men ärlig talat har jag svårt att se att en familj på fyra personer har råd med det flera gånger i månaden. Det gäller även ”hämtmat”, inte sparar vi tid eller pengar på att ordna middagen den vägen. Jag tänker att kön i livsmedelsaffären står man i ett par gånger i veckan, max två gånger, och där får man det som behövs för veckans matbord. Du har total kostnadskontroll utan att något springer iväg. Förhoppningsvis kan det skapa en större volym av de pengar vi har nu när januari snart är över. Gör du det här konstant är min känsla att du dessutom kommer att ha både mer tid och pengar och en bättre hälsa – hela året!.
Förslag på billiga & nyttiga middagar i plånbokskrisens tid:
- Omelett med grönsaker och kanske rester av kött, fisk, kyckling
- Havregrynsgröt med linfrön och hackat äpple. Surdegsbröd med makrillpålägg
- Köttfärs är guds gåva när det är kristider, gör röror och blanda i till exempel fullkornris
- Har du konserver hemma kan du göra sallader av exempelvis bönor och äta kokt ägg till.
- Gör egen pyttipanna av alla slattar du har i frysen. För du sparar väl allt, inte kasta maten!
- Matlådor där kan du göra omeletter med olika fyllningar och äta dagligen för ett tag
- Rotfukter är kanon att göra en god soppa på. Buljong, vatten, kryddor av olika slag. Har du tonfisk eller något annat hemma lägg det på en liten tallrik och ät till soppan.
- Keso kan du äta både med grönsaker, bär & frukt så här kan du variera i det oändliga.
Martsmart gör skillnad, jag lovar!
Kram, Mia!