Levern har flera viktiga uppgifter
Bland annat bildas en stor mängd kemiska ämnen som är viktiga för kroppens matsmältning. Du hittar levern, som delvis är skyddad av revbenen, upptill i högra delen av bukhålan.
En fascinerande detalj är att levern har en förmåga att växa ut igen. Du skulle med andra ord kunna ta bort halva levern och efter ett tag så växer den oftast ut till normal storlek igen. Levern innehåller mycket blod därför att en stor mängd blod (en fjärdedel av allt blod hjärtat pumpar ut) passerar levern genom två blodkärl, portådern och leverartären. Portådern transporterar blod med näringsämnen och leverartären transporterar syrerikt blod till levern.
Levern knuten till många vitala funktioner -leversjukdomar kan ha dödlig utgång
Levern lagrar inte bara sockret som vår kropp behöver utan tar även hand om skadliga ämnen och oskadliggör dessa. Många läkemedel bryts ned i levern. I levern lagras också vitaminer, förråden av vitamin A och B12 kan räcka i några år, medan vitamin D-förråden räcker någon månad.
Portådern och leverartären går in i levern via leverporten. Framför leverporten hittar du gallblåsan som i viss mån är integrerad med levern.
Gallan hjälper tarmarna att finfördela fett från maten
Gallan, som tillverkas i levern, är en gul vätska och vars uppgift är att hjälpa tarmarna finfördela fettet från maten. Gallan samlas och koncentreras i gallblåsan. Gallan innehåller syror, hormoner, vatten, salter och gallfärgämnen och förs till gallblåsan från levern via en av två grenar. Den andra grenen leder ut i tunntarmens översta del, tolvfingertarmen. Det finns en liten ringmuskel vid mynningen som hindrar gallan från att komma in i tolvfingertarmen annat än i samband med att vi äter. Längre ned i tarmen sugs gallsalterna upp och förs tillbaka till levern, och kan återanvändas.
Vid vissa lever- och gallvägssjukdomar blir huden och ögonvitorna gulfärgade (gulsot). Det beror på att bilirubin läcker från gallvägarna till blodet. Bilirubin är en nedbrytningsprodukt från uttjänta röda blodkroppar.
Bukspottskörteln har två viktiga uppgifter
Bukspottskörteln hittar du långt in i buken och bukspottskörteln har två mycket viktiga uppgifter. Det är dels att tillverka enzymer och bikarbonat som hjälper kroppen att smälta maten. Bukspottet, som vätskan heter, rinner ut i tolvfingertarmen och neutraliserar saltsyran i magsaften.
Bukspottskörteln tillverkar också två hormon, insulin och glukagon. Insulin och glukagon är viktigt för kroppens ämnesomsättning och håller även sockerbalansen på rätt nivå genom att transportera runt hormonerna i ditt blod.
Tillsammans bildar levern, gallblåsan och bukspottskörteln en viktig kedja och ingår i våra matsmältningsorgan. De hjälper oss att ta upp näring, undvika farliga ämnen och hålla olika balanser som sockerhalten i blodet. Ett fascinerande maskineri som vi ska vara rädda om!
Fakta om levern
•Levern väger cirka 1,5 kilo
•Levern bildar 0,5-1 liter galla om dagen
•Levern är formad som ett halvklot
•Levern reglerar din ämnesomsättning
•Levern bildar blod åt fostret under en graviditet
•Levern är en blodreservoar
•Varje minut passerar 1,5 liter blod i levern
Fakta om gallblåsan
•Gallblåsan är formad som ett päron
•Där gallgången går ut i tolvfingertarmen finns en vårtliknande utbuktning som kallas Vaters papill
•Gallblåsan är päronformad
•Gallblåsan rymmer 30-60 milliliter galla
Fakta om bukspottskörteln
•Bukspottskörteln väger 100 – 150 gram
•Bukspottskörteln är 15-25 cm lång
•Bukspottskörteln tillverkar 1,5-2 liter bukspott varje dygn