Studien gjordes av Marie Alricsson vid Mittuniversitetet som ville undersöka om ett träningsprogram kunde påverka den fysiska självkänslan och prestationsförmågan hos inaktiva gymnasieflickor i Stockholmsområdet.
Gymnasieflickorna fick träna regelbundet
Totalt undersökte man 104 flickor, varav 35 procent med invandrarbakgrund ingick i projektet. 44 av dessa var inaktiva flickor i en kontrollgrupp. När man startade igång studien fick dessa flickor genomgå fysiska tester som konditionstester och styrketester samt att de fick besvara ett formulär om självskattad hälsa och fysisk självkänsla. Därefter startade man igång träningsprojektet på sex månader och som avslutades med en uppföljning.
Gymnasieflickorna fick instruktion om att de skulle träna regelbundet minst en gång per vecka i sex månader. De fick själva välja ur ett stort utbud av olika aktiviteter, exempelvis gym och gruppaktiviteter.
Resultatet på undersökningen visade gott resultat
Resultatet visade på att gymnasieflickorna i träningsgruppen skattade sin hälsa högre, ökade sin maximala syresupptagningsförmåga, samt ökade sin självkänsla markant jämfört med kontrollgruppen. Marie Alricsson tycker att det mest överraskande resultatet var ”att den fysiska självkänslan fanns vid en uppföljning ett år efteråt. Det tyder på att träningen under ett halvår har gett kvartstående effekter även efter träningsperioden”.
En viktig förutsättning för denna grupp av personer är att kunna skapa förutsättningar att delta i fysiska aktiviteter till låg kostnad.
Mer läsning