En viktig förklaring enligt Socialstyrelsen som har offentliggjort siffrorna är det växande antalet ensamkommande flyktingbarn. Under 2011 var totalt 26 000 barn och unga någon gång placerade eller omhändertagna och bland pojkar är det vanligt att det egna beteendet ger upphov till särskilda insatser.
Störst ökning
Socialstyrelsen har samlat in statistik över kommunernas insatser för barn och unga. Statistiken visar att medan de flesta grupper planar ut fortsätter antalet tonårspojkar under 18 som omhändertas att öka.
Störst ökning under 2011 gäller gruppen pojkar 13-17 år. Den här gruppen stod under året för nästan hela ökningen.
Koppling till ensamma flyktingbarn
Man ser att pojkar med annan vårnadshavare än förälder eller med ökänd vårnadshavare står för den största ökningen i själva åldersgruppen 13-17 år.
Socialstyrelsen drar slutsatsen att det med all säkerhet finns en koppling till det ökade antalet ensamkommande flyktingbarn. Man har dock inget särskilt register för just den gruppen utan det är en slutsats man drar av den statistik och de uppgifter som finns i nuläget.
Statistiken tar upp familjehemsplacering, placering på hem för vård eller boende (HVB) och även omedelbart omhändertagande enligt LVU. Man räknar även in öppenvårdsinsatser. 2011 var det allra vanligast med insatser enligt socialtjänstlagen (SoL) som stod för sju av tio heldygnsinsatser.
Brister i hemmiljön
Övriga insatser utanför socialtjänstlagen var insatser enligt LVU (Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga). Här stod brister i hemmiljön för 73 procent av insatserna medan den unges eget beteende stod för 22 procent.
Fem procent av insatserna rörde såväl hemmiljö som beteende och man ser på Socialstyrelsen att ju högre ålder desto större del av de insatser som görs utförs till följd av personens beteende och inte brister i hemmiljön.