Ange ditt sökord

Sju av tio danskar är för aktiv dödshjälp

Sju av tio danskar är för aktiv dödshjälp

Att sju av tio danskar är för aktiv dödshjälp har resulterat i att allt fler partier i Danmark har öppnat upp för en debatt i den mycket kontroversiella frågan.

Annons:

Det skriver Dagens nyheters nätupplaga och citerar Jyllandsposten. I Danmark har riksdagspartierna länge motsatt sig aktiv dödshjälp samtidigt som opinionen har pekat åt ett annat håll.

70 procent stödjer dödshjälp

Det är Jyllandsposten som har gjort undersökningen som nu visar att 70 procent av de tillfrågade stödjer dödshjälp. Det har gjorts undersökningar även tidigare som har visat liknande resultat och därför verkar nu regeringspartierna vara beredda att tänka om i frågan.

Till Jyllandsposten säger bland annat danska hälsoministern Astri Krag (Socialistiskt Folkeparti) att man vill säkerställa att allvarligt sjuka människor får möjligheten till en värdig död. En annan politiker, Sophie Løhde (Venstre) tycker att man har väntat för länge med att ta tag i debatten eftersom den har ansetts innehålla alltför många svåra dilemman.

Politikerna lyhörda

En annan anledning till att politikerna nu verkar ändra uppfattning är att Danmarks etiska råd den senaste tiden har fått nya medlemmar. 

Rådet, med sina 17 medlemmar, har tidigare unisont motsatt sig aktiv dödshjälp men i och med att man har fått nya medlemmar och samtidigt känner av opinionen i Danmark är man beredd att ta upp frågan på nytt.

Samtidigt säger ordföranden Jacob Birkler till Jyllandsposten att det viktigaste är att rådet lägger grunden för en ordentlig debatt och även om man vill vara lyhörd för medborgarnas åsikter vill man också noga följa vad som händer inom det kliniska området.

Mer läsning:

 

Annons:

Den här artikeln handlar om:

Läs även

Annons:
Annons:
Annons:
Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: