Det gäller dock att lära sig att hantera detta och vid behov våga söka hjälp. Missa inte Olles många goda råd för ett bättre sexliv.
Att lyfta dina problem är bättre än att vara tyst
Att leva tillsammans är komplext. Vi har ju alla med oss olika ryggsäckar in i en relation och det kan ibland ställa till det för oss. Det gäller att skaffa sig några ”grälpärlor”, säger Olle Waller, känd från TV-programmet ”Fråga Olle”. Att någon gång få tömma ur sig sin frustration, men utan att kränka sin partner; ”Nu retar jag mig på att…” eller ”Varför måste du alltid…”.
– Glöm inte att kränkande anklagelser är svåra att ta tillbaka och kan sätta sig som en kil i relationen. Lämna elakheterna åt sidan, poängterar Olle bestämt.
Han menar att det är viktigt att man har en ”grundbult” i relationen, det vill säga att man vill varandra väl och att man kan glädjas åt varandras framgångar.
– Vid konflikter är tystnad ofta det sämsta. Om man kan lyfta problemen så är det ett första steg mot en lösning och en bättre relation.
Viktigt att ha förståelse att sexlusten är olika
Att man i en relation skulle ha lika stort behov av sex samtidigt är orealistiskt, menar Olle. Vi vill ofta ha olika mycket sex, vid olika tidpunkter och det handlar om att ha förståelse från båda håll.
– Jag tycker inte att det alltid behöver vara fel att ”ställa upp”, menar Olle. Det är dock viktigt att det inte är något mönster i relationen. Tjatar man till sig sex så släcker man den andras lust och det blir till en nedåtgående spiral. Att gräla om sex och köra med utpressning är dödfött, då man för att vilja ha sex måste känna tillit och våga vara sig själv.
Bra sex är bra för ens eget välbefinnade
Sex kan vara en dunderkur för välbefinnandet och det ger även positiva hormonella påslag, säger Olle.
– Det är få saker som kan ge samma bekräftelse som det fysiska mötet mellan två människor. Det gör oerhört gott för hälsan. Det är dock inte frekvensen som är viktig, utan snarare kvalitén. Men det gäller att inte göra sex till något exklusivt – andra delar i livet är nog så viktiga.
Vem får göra vad med vem och i vilken ålder är en laddad fråga. Att prata om barn som sexuella varelser kan få många att reagera.
– Jag skiljer dock på sexdebut och samlagsdebut. Redan i barnaår väcks sexualdriften, men samlag har vi vanligtvis först i 16 till 17- årsåldern.
Under småbarnsåren har många föräldrar vare sig tid eller ork för att ha sex. Samlagen får inte plats i schemat. Det gäller då att ha förståelse för att det är som det är och att det kommer en tid efter. Det får inte smyga sig in anklagelser.
– När jag får frågan från småbarnsföräldrar om vad de ska göra när de väl är barnlediga brukar jag svara – SOVA. Det finns inget bättre både för relationen och familjelivet än två utsövda vuxna.
Två myter gällande sex på äldre dar
Det finns två myter när det gäller sex på äldre dar. Dels att det inte skulle vara någon skillnad, att man har lika stor ork och sexlust som i unga år. Dels tror många att när man blir äldre tar orken slut och sexlusten slocknar. Ingen av dessa två scenarier behöver vara sann. Generellt kan man säga att även äldre njuter av sex och har sex. Lever man ensam eller är sjuk, blir dock situationen en annan. Men för många kan livskvalitén vara nog så bra ändå.
– Det finns många äldre som vill ha sex och har sex långt upp i åldrarna, säger Olle. Däremot kanske många äldre inte pratar lika öppet om sex som den yngre generationen och där av kommer missuppfattningarna. Generellt har kvinnor lättare att prata om olust än om sin lust.
Att våga prata om det sexuella välbefinnandet kommer att bli viktigare för läkare i framtiden
Ett stort samhällsproblem är att män inte söker vård vid problem av olika slag, exempelvis vid erektionsproblem. Man vet idag att högt blodtryck och hjärt-kärlproblem kan ge erektionssvårigheter. Därför hade det varit till stor hjälp om läkare kunde fråga männen kring hur sexlivet fungerar. Men där är vi inte riktigt än idag, menar Olle. Att våga prata om det sexuella välbefinnandet är något som kommer att bli alltmer viktigt för läkare.
– I framtiden kommer sexologisk kompetens vara ett behov på varje vårdcentral, säger Olle. Frågor kring exempelvis testosterontillskott, sex vid klimakteriet och potensmedel, kommer att öka. Jag tycker att läkemedel vid erektionsproblem borde rymmas inom högkostnadsskyddet, då detta inte ska vara en klassfråga. Idag behandlar samhället män med erektionsproblem med en självbestraffande tystnad, istället för att inse att det är ett folkhälsoproblem.
Bland yngre är det vanligare att erektionsproblemen kan ha en mental orsak, men det gäller att inte skämta bort det som läkare, då det även hos unga kan vara ett medicinskt problem.
– Läkarna kan verkligen göra skillnad om de uppmärksammar detta. Trycket i penisen måste öka runt 30 gånger för att få stånd och då krävs pigga och friska kärl för att få det att fungera.
Man kan behöva hitta andra vägar för att få bättre sexliv
För kvinnor kan exempelvis biverkningar efter en bröstcancer vara svårt även sexuellt. Kvinnan kan känna sig mindre attraktiv och kvinnlig. Torra slemhinnor, som är vanligare ju äldre kvinnor blir, kan vara ett problem vid sex. Det gäller då att hitta nya vägar och att inte vara så enkelspårig – sex behöver ju inte vara penetrering och närhet är nog så viktigt.
– Använd fantasi, ha humor och ta hjälp av sexleksaker, då blir sex roligare för både män och kvinnor i alla åldrar, menar Olle. Allt som brummar funkar både på män och på kvinnor. Det gäller dock att man börjar prata om sex och hur man kan förändra saker, när båda är inne i en fas där man tycker att det är kul.
Homosexuella par kan ha samma problem som heterosexuella. En skillnad Olle märker är att det är vanligare att homosexuella män har öppnare relationer med fler partners, än vad som är vanligt för heterosexuella. Vanligtvis verkar män tycka om att bli smekta/kliade på huvudet eller ryggen, men blir inte sexuellt upphetsade. Homosexuella män däremot beskriver oftare att de njuter av smekningar över hela kroppen.
– Generellt kan man säga att det vi snackade om för 45 år sedan gör vi idag. Det tar med andra ord tid för förändringar att ske, berättar Olle.
När man känner att vardagen påverkas och att tillvaron blir underordnad problemet i relationen, då är det definitivt dags att söka hjälp. Ibland behövs bara en tredje parts syn på saken för att det ska lösa sig, poängterar Olle.
Våga diskutera dina sexuella fantasier för din partner
Det finns par där den ena partnern inte berättar om någon fantasi eller önskan vad gäller sexlivet. Om man då senare kommer ut med detta, kan det skapa friktion i relationen. Olle minns en kvinna som efter 25 års äktenskap förstod att mannen hade varit otrogen, men med andra män, inte kvinnor. Detta skapade en extra sorg, hon hamnade i en kris och ifrågasatte hela relationen – var allt en lögn?
– Jag tror att det bästa är att vara så ärlig och öppen med sin sexualitet som möjligt, redan tidigt i en relation.