Främsta vapnen? En röd gitarr, en fotboll och en grovkalibrig bössa.
Tanken var att starta företag med blev en mardröm
Tanken var att jaga lejon i djungeln, men ett betydligt blodtörstigare rovdjur hamnade i kikarsiktet:
– Aids.
För det som började som ett drömprojekt för den skånske superentreprenören Dan Olofsson, förvandlades snabbt till en mardröm. På ett decennium hade hans förmögenhet vuxit till osannolika två miljarder, vissa påstår fyra. En del hade lagts på att anlägga en privat golfbana i jämtländska storskogen, en ståndsmässig villa i Cannes, en lägenhet i Stockholm och en femtioårsfest för 225 gäster som flögs med chartrad Airbus till Egypten, där en kamelkaravan förde dem vidare till en väntande middag bland pyramiderna.
Nu skulle framgångssagan krönas med en privat jaktmark i nordöstra Sydafrika. Medan inköpslistan försågs med elefanter, bufflar, lejon, noshörningar och leoparder, lät Dan Olofsson samtidigt bygga ett safarihotell, Thanda Lodge, innehållande all tänkbar lyx.
– Samtidigt märkte jag att det var någonting som inte stämde, berättar han.
– Min personal började utebli från jobbet. När jag frågade varför, fick jag svaret att de hade blivit sjuka. Snart började en efter en att dö. Jag insåg plötsligt att jag hade hamnat rakt i hiv-smittans epicentrum på jorden. Och att jag bara hade två val: Antingen ignorera alltsammans – eller kliva ner från läktaren och göra något.
Star of Life är en av de viktigaste vapnen mot spridning av hiv i södra Afrika
Han valde det senare. I dag är Dan Olofssons hjälporganisation Star for Life en av de effektivaste vapnen mot spridningen av hiv i södra Afrika. På sex år har över 100 000 tonåringar genomgått ett program där de främsta punkterna heter studier, musik och fotboll.
– Bästa vaccinet mot aids är en ökad självkänsla, menar Dan Olofsson.
– Bara genom att skapa ökad kunskap och drömmar om framtiden, kan vi bryta det destruktiva mönstret. De här ungdomarnas föräldrar tillhör redan en förlorad generation. Men själva har de fortfarande chansen att undvika smittan genom en ny syn på sex, alkohol och droger.
Det kan vara den 21-åriga Ntombenhle Shobede som valt att bevaka sin oskuld för att inte bli ännu en ung mamma som fastnar hemma i byn istället för att läsa vidare på universitetet i Durban.
Det kan vara 16-årige Mchunu Philani som tack vare Star for Lifes fotbollslag när en dröm om att bli proffs och därför vårdar både sin kropp och sin hälsa.
Men det kan också vara 14-åriga Nyawo Lindelani som en dag står i ett klassrum i en dalgång som Gud länge tycktes ha glömt, och får en ny idol som visar att även musik kan försätta berg och bygga en karriär.
Måns Zelmerlöw delaktig som Star for Life-ambassadör
Måns Zelmerlöw har på sex år gått från att vara läkarsonen som sov till fem på eftermiddagarna till en av de hårdast arbetande i showbiz. När Dan Olofsson bad honom bli Star for Life-ambassadör, tvekade han inte en sekund:
– Redan som liten fick jag följa med pappa till Afrika. Jag glömmer aldrig svältkatastrofen i Eritrea, hur barnen kom fram och tiggde en blyertspenna. Jag minns att jag tänkte: ”Nästa gång jag kommer ner ska jag ha med mig hundra pennor!”
2004 överlevde Måns Zelmerlöw och hans familj tsunamin i Khao Lak med bara tre minuters marginal. Han skulle egentligen ha tagit sovmorgon den dagen, men farmor ville ta en biltur i bergen.
– Katastrofen tvingade mig att ompröva mitt liv rejält. Jag insåg att ingenting längre gick att ta för givet. Att hela min uppväxt varit så oerhört privilegierad. Att det nu var payback time som gällde.
Samma syn har Dan Olofsson. Affärsbekanta beskrev honom länge som en rätt bufflig, tillknäppt person, som kunde komma till sammanträdena direkt från en björnjakt i Kamtjatka, förvånansvärt dåligt påläst, men med fingertoppskänsla och rätt nerver för högriskprojekt. Idag inser man att det även klappar ett varmt hjärta bakom den stinna plånboken.
– Jag är dålig på människor och dålig på att sköta papper, säger han självkritiskt.
– Men kanske har jag en förmåga att omge mig med duktiga medarbetare. Dessutom säger jag som den amerikanske rövarbaronen J P Morgan på sin ålders höst: ”Den som dör rik, dör i skam.” Och står det kanske i Bibeln att man ska ta vara på sin broder?
Som pastorsson vårdar han fortfarande sin barndomstro. Hemmet var av det öppna, varma slaget. Det fanns alltid en säng och en matbit till behövande. Samtidigt sticker han inte under stol med sin faiblesse för lyxliv, storviltjakter, goda middagar och kändisar.
Andra kända svenskar med i Star of Life
Zlatan Ibrahimovic har jagat både lejon och älg på hans marker. Sven-Göran Eriksson ägde under några år hans lokala fotbollslag i KwaZulu Natal. Stjärnkocken Melker Andersson styrde upp hans sydafrikanska krog. Glenn Strömberg är hans ambassadör och har rest runt i hans skolor. Tillsammans med Sveriges populäraste allsångsledare har alla fyra bidragit till att skapa positiva rubriker kring Star for Life.
– Jag skulle aldrig fått samma uppmärksamhet om jag bara hade haft ett vanligt, tvåstjärnigt lodge, menar Dan Olofsson. Eller orkat jobba med samma entusiasm.
Små summor kan få barn att studera med bättre förutsättningar
För miljarder kan rädda miljoner, det är hans tro. Men också mindre summor spelar roll. 200 kronor räcker för att hålla en elev i en Star for Life-skola ett helt år, inklusive läroböcker, skrivdon och lunch. Men kanske framförallt tillgång till en inre trygghet som förmår bryta sönder de mest djävulska strukturer. Många av eleverna har förlorat båda sina föräldrar i aids. Att få vistas i en miljö där man blir sedd, uppmuntrad och vaccinerad med en framtidstro som kan innebära skillnaden mellan det goda livet och att tyna bort på en skitig madrass i en lerhydda.
– Och det är knappast en nackdel att jag själv mår bra av att hjälpa, säger Dan Olofsson.
– Jag minns när vi drog igång Star for Life och jag sa till min fru Christin: ”Jag undrar om inte det här kommer att bli vårt livs bästa investering?” Så blev det också. Ett slutresultat som räknas i räddade liv är ju det finaste som finns. Och på köpet har vi själva fått upplevelser som slår allt annat.
Till dem hör att lyssna till hur Måns Zelmerlöw och ett fullsatt klassrum tillsammans sjunger ”Aids-free, that´s me” med ett tryck som får Skansen att framstå som en tentasal. Efteråt lyser elevernas ögon med en ny, sällsam glans. När den skånske ambassadören frågar om någon tänker läsa vidare efter högstadiet, far samtliga händer i luften. Alla inser numera att det finns en väg ut ur mörkrets hjärta.
Och även statistiken visar detsamma. För första gången sjunker nu antalet hiv-smittade i världen. En trakt som sjöng på sista versen har fått en ny ton.
PERSONRUTOR
- Namn: Dan Olof Olofsson.
- Född: 24 september 1950 i Malmö.
- Yrke: Civilingenjör, huvudägare i företagen Sigma och Epsilon, ägare av prisbelönta safarihotellet Thanda Private Game Reserve i Sydafrika, grundare av hjälporganisationen Star for Life.
- Familj: Hustrun Christin, före detta förskollärare, barnen Johan, Andreas och Hanna, sju barnbarn.
- Hobby: Jakt, natur, musik, golf, fotboll.
- Bor: Malmö, Sydafrika. Cannes, Jämtland och Stockholm.
- Aktuell: Med självbiografin ”Mina tre liv” som släpps i höst på Ekerlids Förlag.
- Namn: Måns-Petter Albert Sahlén Zelmerlöw.
- Född: 13 juni 1986 i Lund.
- Yrke: Artist, underhållare, programledare, musiker.
- Familj: Singel.
- Hobby: Musik, sport, banracing.
- Bor: Lägenhet i Stockholm.
- Aktuell: Som allsångsledare på Skansen hela sommaren.
Mer information kan du få på www.starforlife.se eller via telefon 08-700 4649