Ange ditt sökord

Annons:

Kan inte lyfta armen – inte ens vid enklare rörelser – vad kan det vara för fel?

har smärta i min högra arm dag som natt kan inte lyfta den ex när jag ska kamma mig vaknar på natten om jag kommer åt armen har varit till läkare fick två kortisonsprutor men det är lika illa ändå vad kan det vara för fel,ömmar även i armhålan.m.vh.en som behöver armen både på jobbet(personlig ass) och hemma på min gård med stor arbetsbelastning.

Det skulle kunna röra om en så kallad “frozen shoulder”. Orsaken till frusen axel inte klarlagd men man vet att sjukdomstillståndet kan uppstå efter ett yttre våld, till exempel att man ramlar på armen eller axeln (trauma) eller efter annan onormal påfrestning (överbelastning) där sambandet mellan händelse och effekt verkar eller är misstänkt klarlagt. Sjukdomen kan även komma utan klar orsak – så kallad idiopatisk frusen axel. Den vanligaste åldern för män som sökt för axelbesvär är mellan 55-64 år och för kvinnor är det vanligast mellan 45-74 års ålder.

Frusen axel har ett självläkande förlopp om patienten står ut med smärta, värk och nedsatt rörlighet. Prognosen vid frusen axel är god. Sjukdomen läker ut av sig själv, vanligtvis inom 5-26 månader. Besvären kan lindras och sjukdomstiden kan förkortas genom behandling. Generellt gäller att ju tidigare insats mot besvären sätts in desto snabbare kan sjukdomsförloppet avkortas och besvären lindras. En axelsmärta med okänd upprinnelse och som inte avklingar under en två-veckorsperiod kan vara skäl att söka för.

Det finns andra sjukdomar som gör oss mottagligare att drabbas av frusen skuldra. Man vet att risken för att få frusen axel ökar om man har diabetes eller thyroideasjukdom, Be Din läkare att undesöka Dig och Din axelaxeln så att man kan utesuta eller fastställa diagnosen.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Uppdaterad: 15 maj, 2012 Publicerad: 15 maj, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Isande kyla i ben och fot

Upplever en isande kyla i vänster nedre del av benet och fot.

Rörelseapparaten

En fot som knakar?

Hej! jag är en femtonårig tjej. Jag har en fot som knäcker och knakar varje gång jag tar ett steg, min kompis har samma problem!

Rörelseapparaten

Kramp i fingrarna

Hej, vad beror det på att jag nästan varje dag får kramp i fingrarna på båda händerna så att jag har svårt att hålla i någonting?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: