Ange ditt sökord

Annons:

Hur fungerar placebo och var har det för effekt jämfört med andra antidepressiva behandlingar?

Hej! Jag undrar vilken inställning du har till placebo. På sista tiden har det förekommit undersökningar där det har visat sig att placebo kan fungera minst lika bra som antidepressiva om man behandlar patienten på rätt sätt. Är detta något du tror förekommer i Sverige och hur ofta i så fall? Vänliga hälsningar Medina

För det första är det viktigt att apropå din fråga om “det förekommer i Sverige”, klargöra att en läkare inte får ge en overksam medicinering (“sockerpiller”) utan patientens vetskap. Det man vet om placeboeffekter kommer från forskning på personer som inte har någon sjukdom samt från läkemedelsstudier där man vill utröna om ett visst läkemedel har en effekt som är bättre än “bara sockerpiller”. Patienter, exempelvis med depression, undersöks “dubbelblint” dvs varken patient eller behandlare vet om det är placebopiller eller läkemedel som ges. När alla behandlingar sedan är slutförda så sammanställer man alla data och kan då se om gruppen som fått det verksamma läkemedlet förbättrats mer än de som fått placebo. Inte sällan är det svårt att påvisa någon skillnad mellan grupperna, ffa när dét gäller just lätta till medelsvåra depressioner, eftersom en relativt stor andel av de som fått placebo visar en betydande förbättring. Att så sker är eg inte så förvånande. I en läkemedelsstudie ingår många delar som kan bidra till minskade depressionssymtom; en positiv uppmärksamhet som inkluderar hälsoundersökning, blodprover och en mycket noggrann ochutfrågning samt regelbundna och täta återbesök.

Att gå till en mottagning 1-2 ggr i veckan innebär en ökad såväl fysisk som social aktivering som kan motverka depressionen. Dessutom finns en positiv förväntan hos såväl behandlare som behandlad att det “nya, lovande” läkemedlet ska fungera. Förväntan styr i hög grad hur vi upplever en viss åtgärd eller stimuli, smärta tex; om vi fått uppfattningen att den innebär något postivt (skydd mot sjukdom) eller något negativt (tillfogar oss skada). Till detta kan tillägga att placeboeffekter är mindre ju allvarligare en sjukdom är och att effekten är mer kortvarig än ett läkemedels. Vad bör vi då som behandlare dra för slutsatser av detta? Jo att man ska göra sitt yttersta för att skapa en så stor placeboeffekt som möjligt i tillägg till medicinens rent “kemiska” effekt genom att ge god information, inge hopp och skapa en positiv förväntan hos patienten.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Uppdaterad: 3 maj, 2012 Publicerad: 3 maj, 2012

Liknande frågor

Deprimerad och vill ha hjälp

En längre period har jag känt mig väldigt nere och varit ledsen varje dag. Mina tårar kommer hela tiden och jag sover knappt och äter ungefär en måltid per dag. Känner att jag är inne i en depression. Går knappt utanför dörren. Känner att jag behöver hjälp men vet inte vad jag ska söka för hjälp. Var ska jag börja?

Kroppstemperaturen påverkar måendet

Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?

Depression & Ångest

Jag känner mig nere under hösten

Jag är en person som alltid känner mig nere under hösten, och upplever att jag blir tröttare och mer nedstämd än vanligt. I höst tänkte jag därför se om jag kan ta vitaminer eller tillskott som är receptfria och naturliga för att få lite mer energi? Jag är 64 år och frisk i allmänhet så tar inga andra läkemedel!

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: