Ange ditt sökord

Annons:

Finns det prover som kan visa på psoriasis artrit?

Vad finns det för prover som kan visa på psoriasis artrit? Tacksam för svar

Psoriasisartrit är benämningen på kroniska ledbesvär och ledinflammation hos en person med psoriasis. Det finns inget blodprov som utmärker denna diagnos. Den så kallade reumatoidfaktorn (som ofta ses vid andra reumatiska sjukdomar) saknas ofta och sänkan är ofta normal. Diagnosen ställs om läkaren hittar kombinationen av hudpsoriasis och speciella ledbesvär. Om läkaren kan konstatera inflammationer i led och/eller i muskel- och senfästen tillsammans med hudsymtom och/eller nagelangrepp kan diagnosen psoriasisartrit ställas. I de flesta fall har hudbesvären börjat före eller samtidigt som ledbesvären och det underlättar diagnostiken.

Röntgen av vissa leder kan ge vägledning. Men om hudsymtomen är diskreta och/eller ledbesvären diffusa kan det krävas upprepade läkarkontakter innan psoriasisartrit kan konstateras. Samma sak gäller i de fall då ledbesvären börjar före hudbesvären.

Minst en tredjedel av alla personer med psoriasis får även till ledbesvär.Varför vissa personer med psoriasis även får symtom från lederna är oklart. Sannolikt är det många faktorer som samverkar för att ledsjukdomen ska bryta ut. Ärftlighet har stor betydelse för insjuknande i både psoriasis men även psoriasisartrit. Vanligen debuterar psoriasis på huden ungefär tio år före symtomen från lederna, men hos ungefär en fjärdedel kommer ledbesvären först eller samtidigt med hudsymtomen. Insjuknande i psoriasisartrit kan ske i alla åldrar, men är vanligast mellan 30 och 55 års ålder. Kvinnor och män drabbas lika ofta.
Det är viktigt med en tidig diagnos av psoriasisartrit för att bromsa sjukdomsutvecklingen innan ledens funktion begränsas. Vid problem med svullna leder bör man vända sig till en reumatolog.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Uppdaterad: 3 maj, 2012 Publicerad: 3 maj, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Isande kyla i ben och fot

Upplever en isande kyla i vänster nedre del av benet och fot.

Rörelseapparaten

En fot som knakar?

Hej! jag är en femtonårig tjej. Jag har en fot som knäcker och knakar varje gång jag tar ett steg, min kompis har samma problem!

Rörelseapparaten

Kramp i fingrarna

Hej, vad beror det på att jag nästan varje dag får kramp i fingrarna på båda händerna så att jag har svårt att hålla i någonting?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: