Ange ditt sökord

Annons:

Träning vid Bechterews sjukdom

Jag är under utredning för Bechterews sjukdom och undrar hur träningen för den sjukdomen ser ut? Jag älskar att styrketräna tungt, springa och spinna. Går mycket promenader och rör på mig. Har nu väldiga problem med bäckenet som gör att jag inte kan snedbelasta det, vilket gör att jag numera mestadels går promenader. Vill tillbaka till gymmet fortast möjligt men är orolig att det kan förvärra sjukdomen, OM det nu är den. Vad säger man till patienter med denna sjukdom gällande träning? Jannike, 23

Att hålla sig igång och röra på sig är ju bra för alla men har man drabbats av Bechterews sjukdom så är det ännu viktigare. Man brukar säga att “den som rastar rostar”. För Bechterewpatienter är det särskilt viktigt att träna rörligheten i bröstrygg och bröstkorg. Detta för att motverka att man blir kutryggig och att andningsrörelserna stelnar. Det är också vanligt med problem ifrån leden mellan bäckenet och ryggraden som du beskriver. Om man får inflammtioner i lederna som ofta går i skov så brukar man behanda med antiinflammatoriska läkemedel. Bechterewpatienter trivs oftast bäst i varm miljö. Simning i tempererade bassänger ger en mycket allsidig träning, längdskidåkning, cyking, spinning är också bra. Helt beroende på sina fysiska förutsättningar, funktionstillstånd och intresse kan man även motionera med racketsport, jogging och raska promenader, gärna stavgång. Det viktigaste är att man gör något som man tycker är roligt och är medveten om sina eventuella begränsningar. Det är bra att gå på gym och att träna styrka är inte fel, men det är framförallt rörligheten som är det viktiga. Har man en pågående inflammation i någon led får man undvika att träna det området när det är som värst, men man kan då träna andra delar av kroppen. I övrigt kan du inte försämra sjukdomen med att träna. Nu var det ju inte heller säkert att du har Bechterews sjukdom och jag tycker oavsett att du skulle gå till en sjukgymnast med kompetens inom ortopedisk medicin och reumatiska sjukdomar som skulle kunna titta närmare på dina bäckensmärtor och ge dig ytterligare träningsråd.

Annons:

Den här frågan handlar om:


Uppdaterad: 16 mars, 2012 Publicerad: 16 mars, 2012

Liknande frågor

Rörelseapparaten

Isande kyla i ben och fot

Upplever en isande kyla i vänster nedre del av benet och fot.

Rörelseapparaten

En fot som knakar?

Hej! jag är en femtonårig tjej. Jag har en fot som knäcker och knakar varje gång jag tar ett steg, min kompis har samma problem!

Rörelseapparaten

Kramp i fingrarna

Hej, vad beror det på att jag nästan varje dag får kramp i fingrarna på båda händerna så att jag har svårt att hålla i någonting?

Annons:

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Glöm inte att bekräfta din prenumeration i din inkorg. Den kan ha hamnat i din skräppost.

Fråga doktorn

Här kan du ställa din fråga till någon av våra duktiga experter. Vi kan inte besvara alla frågor, men vi gör vårt bästa för att just du ska få svar. Genom åren har experterna besvarat över 8 000 frågor, så chansen är stor att du hittar redan besvarade frågor inom det du undrar över.

Välkommen till Doktorn!

Annons: