Jag får Levaxin sedan ca 6 år tillbaka, och mådde mycket bättre efter att börjat med dem. Jag hade inga problem med vikten då. Senare kändes livet hopplöst och sedan några månader (6-7) tillbaka får jag Mirtazapin, och har nu gått upp åtskilliga kg, ca 8-9 kg. Vad kan jag göra för att gå ner igen. Jag mår ju inte bättre av dessa kilon. Känner mig “äcklig” och får inte plats i kläderna. Dessutom vill jag inte gå ut bland folk (pga av vikten), vilket också blir ett problem. Vad kan jag göra? Hjälp! //Ms. Ellie, 58
Viktuppgång pga Mirtazapin
Viktuppgång är en vanlig biverkan vid mirtazapin-behandling. Inte sällan är en ökad aptit en önskad effekt vid depressionsbehandling eftersom ett vanligt symtom vid depression är just aptitnedsättning. I ditt fall är det uppenbarligen inte en önskad effekt och ofrivillig viktuppgång kan naturligtvis påverka humöret negativt. Jag skulle föreslå att du med din läkare bedömmer hur mycket som “finns kvar” av din depression och därefter 1) kommer fram till om du behöver fortsatt läkemedelsbehandling eller inte och 2) om du behöver läkemedel att ni diskuterar möjligherna till ett byte till ett annat antidepressivt medel med mindre effekt på vikten. Jag tar i detta svar för givet att din Levaxin-medicinering är välinställd med ledning av blodprov.
Den här frågan handlar om:
Liknande frågor
Kroppstemperaturen påverkar måendet
Jag har problem med min kroppstemperatur. Jag svettas väldigt mycket, speciellt i armhålorna. Men det skiljer sig från dag till dag. Vissa dagar är fruktansvärda (då hjälper inte ens absolut torr) och andra dagar har jag inga besvär alls. Från några månader tillbaka blir jag så varm på kvällarna. Blir röd i ansiktet och känner mig mycket trött utan feber men jag känner mig sjuk varje kväll. Nattetid brukar jag svettas mycket. Har dåligt med energi dygnet runt. Det känns som mina svettningar går hand i hand med hur jag mår på kvällarna. Vad kan detta vara?
Signaturen ”Dotter” undrar över sin mamma (63), som har ätit Anafranil (antidepressivt medel red.anm) i 30 år:
Hon har långsamt trappat ut dom och har varit helt utan i fyra månader. Hur länge och vad för slags abstinens får man?
A-M H (kvinna 56) har en son (26) som är driftstekniker på ett större företag:
Han arbetar treskift vilket gör att han har oregelbundna sovtider. Som barn hade han under flera år tandställning som orsakade smärtor i munnen.